Cifre ingrijoratoare la sfarsitul campaniei impotriva autismului ”Geniali, dar altfel”: 95% dintre copii evaluati sufera de tulburari mentale.
Numarul copiilor care sufera de autism este mult mai mare decat o arata cifrele oficiale, acesta este concluzia care poate fi trasa la sfarsitul campaniei “Geniali, dar altfel”, initiata de Asociatia pentru Recuperarea si Integrarea Copiilor cu Autism (ARICA) in luna aprilie. Aproximativ 95% dintre copiii care au fost evaluati gratuit pe parcursul campaniei, de catre Psihologul Clinician Carmen Hotar au fost diagnosticati ulterior de catre medicii psihiatri cu TSA, Sindromul Asperger, Tulburare pervaziva de dezvoltare, Autism (Sindromul Kanner), Tulburare dezintegrativa infantila.
Psiholog-Clinician Carmen Hotar: “Dupa zeci de evaluari am descoprit ca majoritatea parintilor doresc sa ascunda diagnosticul”
La sfarsitul ei, campania a adunat 20 000 de participanti din toata tara depasind granitele, ajungand si in Republica Moldova, unde s-au alturat vedete tv si oameni obisnuiti. Unul dintre scopurile campaniei “Geniali, dar altfel” a fost identificarea copiilor care sufera de autism, de aceea pe tot parcursul lunii aprilie, ARICA, a oferit zilnic evaluari gratuite celor care suspectau ca micutii lor ar putea avea aceasta afectiune. Astfel, la sfarsitul campaniei au avut loc aproximativ 200 de evaluri in toata tara iar concluziile nu fac decat sa confirme faptul ca numarul copiilor care sufera de aceasta afectiune este mult mai mare decat cel oficial.
”Dupa zeci de evaluari am descoprit ca majoritatea parintilor doresc sa ascunda diagnosticul. Prima bariera care trebuie depasita este acceptarea diagnosticului de catre parinti si familie. Imediat ce o depasesc, parintii reusesc sa se mobilizeze implicandu-se activ in procesul de recuperare. Copiii cu autism sunt perceputi a fi diferiti, dar sunt atat de speciali daca reusim sa patrundem in sufletul lor si sa ii iubim asa cum sunt!”, a declarat Psihologul Clinician, Carmen Hotar.
Campania “GENIALI, DAR ALTFEL”- Ţie de ce îţi era teamă când erai mic?- a debutat la inceputul lunii aprilie si a fost initiata de catre Asociaţia pentru Recuperarea şi Integrarea Copiilor cu Autism (ARICA). Acestui demers i s-au alaturat numeroase vedete, sportivi, jurnalisti, cantareti, actori dar si oameni obisnuiti cu scopul de a atrage atentia asupra acestei afectiuni dar si asupra faptului ca ea poate fi invinsa daca este tratata la timp. Campania s-a desfasurt pe tot parcursul lunii aprilie si a fost lanasata ca o provocare in social media (facebook, twitter) adresată personalitaţilor dar şi oamenilor obişnuiti care au fost invitaţi să raspundă la întrebarea ” Ţie de ce îti era teamă cand erai mic?” si sa isi provace la randul lor prietenii din lista lor.