Pentru catolicii din România ziua de duminică este zi de mare sărbătoare, ei celebrând Învierea Domnului. Catolicii au spus sambata seara “Hristos a Inviat!” si au participat la celebrarea solemna a Vigiliei Pascale, care exprima trecerea de la moarte si pacat la viata noua in Isus Cristos Inviat.
Anul acesta, Paştele catolic are loc cu o săptămână înainte de cel ortodox, care va fi celebrat pe 12 aprilie.
Paştele catolic şi ortodox este, de obicei, sărbătorit la date diferite, pentru că cele două mari Biserici calculează data Învierii lui Isus după două calendare diferite. Data Paştelui diferă din anul 1582, când Biserica romano-catolică a trecut la calendarul gregorian, iar Biserica ortodoxă a rămas după calendarul iulian.
Diferenţa între Paştele catolic şi cel ortodox poate varia de la o săptămână, la cinci săptămâni, dar câteodată pică în acelaşi timp. În 2014, de exemplu, sărbătoarea Sfintelor Paşti la catolici a coincis cu cea a ortodocşilor.
Data prăznuirii Paştelui este, spre deosebirea de cea a Naşterii Domnului, variabilă, în funcţie de prima lună plină de după echinocţiul de primăvară. Catolicii stabilesc prima luna plină de după echinocţiu folosind o serie de calcule şi tabele ecleziastice, pe când ortodocşii iau ca reper luna plină astronomică.
În duminica Paştelui, Papa Francisc va celebra mesa de Înviere, în piaţa Sfântul Petru, de la Vatican, în faţa a mii de credincioşi. Suveranul Pontif va rosti, în zeci de limbi, tradiţionalul mesaj de Paşte şi binecuvântarea “urbi et orbi”.