Ministrul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice, Mihai Sorin Cîmpeanu, a aprobat prin ordin, noua metodologie de înscriere şi înregistrare a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS).
Modificările şi actualizările incluse în noua metodologie răspund atât solicitărilor angajatorilor, cât şi cerinţelor europene în domeniu, dar au şi rolul de a reduce decalajul dintre competenţele absolvenţilor de învăţământ superior şi nevoile pieţei muncii.
În acest sens, a fost introdusă o primă etapă de inscriere a unei noi calificări din învăţământul superior în care universităţile trebuie să demonstreze necesitatea şi oportunitatea din punct de vedere al pieţei muncii a acestei noi calificări alături de competenţele aferente şi ocupaţiile directe din Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) pe care le poate obţine un absolvent. Competenţele se corelează pentru prima dată cu cele stabilite de reprezentanţii sectoarelor de activitate la nivel european şi naţional. Acreditarea unui program de studiu de către Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) este condiţionată de înscrierea şi validarea calificărilor. Introducerea unor noi calificări în RNCIS este condiţionată de existenţa a minim unei ocupaţii în Clasificarea Ocupaţiilor din România (COR) destinate acelei calificări.
A doua etapă presupune transmiterea de către fiecare universitate, la Autoritatea Naţională pentru Calificări (ANC), a suplimentului la diplomă obţinut de absolventul programului de studiu acreditat. Pe baza acestui supliment se face înscrierea calificării în noul registru RNCIS, conform standardelor europene, şi publicarea suplimentului pe site-ul ANC la rubrica Registre Naţionale. Universităţile acreditate şi autorizate să funcţioneze provizoriu sunt obligate ca la autorizarea/acreditarea sau evaluarea periodică a oricărui program de studii să înscrie/actualizeze datele în RNCIS.
Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior asigură informarea tinerilor în legătură cu universităţile care oferă aceleaşi calificări, calificările aferente unei ocupaţii pe care şi-o doresc şi unde se poate urma aceasta, respectiv oferta universităţilor la care intenţionează să se înscrie. De asemenea, RNCIS asigură compatibilitatea şi comparabilitatea internaţională a calificărilor dobândite în cadrul sistemului naţional de învăţământ superior, coerenţa calificărilor şi titlurilor acordate de universităţi şi introducerea unor noi calificări din piaţa muncii în concordanţă cu Registrul Naţional al Calificărilor şi Cadrul European al Calificărilor. Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior este parte integrantă a Registrului Naţional al Calificărilor (RNC) împreună cu Registrul Naţional al Calificărilor Profesionale (RNCP).
Instituţia abilitată să valideze noile calificări este Autoritatea Naţională pentru Calificări (www.anc.edu.ro). Universităţile care nu au înregistrate în RNCIS informaţiile privind calificările de nivel universitar au obligaţia de a depune dosarele, în vederea înscrierii lor gratuite, până la data de 31 decembrie 2015.
Elaborarea noii metodologii de înscriere şi înregistrare a calificărilor din învăţământul superior în Registrul Naţional al Calificărilor din Învăţământul Superior (RNCIS) se fundamentează pedirectivele europene în domeniu.