Asociaţia P.A.V.E.L. a demarat un nou proiect educativ, „Să învăţăm împreună!”, proiect care vizează promovarea accesului copiilor şi tinerilor cu boli somatice grave la forme de educaţie formală şi informală, pe perioada spitalizării. Proiectul se va desfășura pe parcursul anului 2014 și este finanțat de Fundatia Vodafone România, prin programul „Fondul pentru Fapte bune”. Proiectul este implementat în parteneriat cu Institutul Oncologic „Prof. Dr. Al. Trestioreanu” şi Institutul Clinic Fundeni.
Scopul proiectului „Să învăţăm împreună!” este prevenirea abandonului şcolar pentru copiii şi tinerii bolnavi cronic, în vederea reintegrării în sistemul public de educaţie. Proiectul are la bază conceptul de „educaţie continuă”, iar metoda folosită de Asociaţia P.A.V.E.L., numită „ scoala de spital ”, presupune facilitarea accesului, în cazul copiilor şi tinerilor spitalizaţi, la activităţi specifice mediului şcolar: de la ore de limba română, matematică, educaţie civică, filosofie, limbi străine până la ore de educaţie antreprenorială. De acest proiect vor beneficia 250 de copii şi tineri cu vârste cuprinse între 4 şi 26 de ani din peste 16 judeţe ale ţării, care sunt spitalizati de mai multe ori sau pe o perioada îndelungata în timpul unui an scolar.
„Pe termen lung, ne propunem ca să devină un exemplu de bune practici în domeniul educaţiei pentru elevii spitalizaţi frecvent şi/sau timp îndelungat. Mai mult, credem că acest proiect va putea fi extins la nivelul întregii ţări prin înfiinţarea de în fiecare spital de pediatrie şi prin formarea personalului pentru această activitate. Sperăm de asemenea ca rezultatele proiectului să atragă atenţia autorităţilor asupra necesităţii înfiinţării şi desfăşurării unor astfel de activităţi educaţionale în spitale. Mulţumim Fundaţiei Vodafone România pentru finanţarea acestui proiect care oferă şansa de respectare a dreptului la educaţie pentru copii şi tinerii spitalizaţi cu boli somatice grave.” a declarat Mihai Benchea, Coordonator Proiect Asociaţia P.A.V.E.L.
„ Am ales proiectul Asociaţiei P.A.V.E.L. printre cele 10 proiecte câştigătoare ale programului datorită curajului de a aborda un teritoriu aflat încă în faza de pioneriat la noi în ţară: accesul la educaţie în cazul copiilor şi tinerilor cu boli cronice, care sunt spitalizaţi de multe ori sau pe o perioada lungă de timp, în cursul unui an şcolar obişnuit. Am apreciat acest proiect şi datorită demersului de a îi sprijini pe cei din familiile acestor copii şi tineri, în încercarea lor de a le oferi şi alt tip de experienţe copiilor, diferite de experienţa pe care o au zi cu zi cu medicii şi cu mediul din spital.” a declarat Angela Galeta, Director Fundaţia Vodafone România.
Asociaţia P.A.V.E.L. (Primind Ajutor Viata Este Luminoasa), acreditata în conditiile legii, deruleaza de peste 17 ani, în favoarea copiilor şi tinerilor cu cancer, urmatoarele proiecte şi actvitati: găzduire gratuită în Casa părinților, asistență socială și ajutor umanitar de urgență (costuri pentru medicamente, investigatii medicale, transport, alimente sau ajutor de inmormantare), evenimente speciale pentru copiii care petrec sărbătorile în spital, tabere şi excursii pentru copii şi tineri, terapie prin joc, arte combinate şi terapie ocupațională, consiliere psihologica, scoala de spital pentru copii şi adolescenți spitalizați – servicii educaționale adaptate condiției de sănătate, consiliere juridică, kinetoterapie, recuperare prin stimulare senzorială, imbunătățirea condițiilor de ingrijire şi tratament în secțiile de oncopediatrie și hematologie pediatrică, acțiuni de promovare a drepturilor pacienților și de imbunătățire a imaginii acestora, campanii umanitare pentru cazurile sociale care necesită sprijin financiar pentru tratament și ingrijire de calitate, campanii de conștientizare a publicului asupra semnelor cancerului la copii şi de prevenție în rândul tinerilor.
Fundaţia Vodafone România este o organizaţie non-guvernamentală românească cu statut caritabil, distinctă de operaţiunile comerciale ale companiei, înfiinţată în 1998. În cei 16 ani de activitate, Fundaţia Vodafone România a finanţat peste 700 de programe în beneficiul copiilor, bătrânilor, persoanelor defavorizate, cu dizabilităţi şi al victimelor calamităţilor naturale. Până în prezent, Fundaţia Vodafone România a investit peste 15 milioane Euro în proiecte desfăşurate de organizaţiile non profit partenere. Mai multe detalii despre programele Fundaţiei se regăsesc pe www.fundatia-vodafone.ro