Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București.’
Peste 300 de cadre didactice de la școlile din București au participat la conferința “Educația Mentală și Nutrițională a Copilului”, organizată pentru cadrele didactice din învățământul primar, de către Școala de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete” (ONG), în parteneriat cu Inspectoratul Școlar al Municipiului București. Învățătorii au avut oportunitatea de a învăța de la profesioniști de marcă, respectiv, prof. dr. Dumitru Dulcan, dr. Alina Epure, terapeut nutriționist și Cristina Puiu, psiholog clinician, principiile unei alimentații sănătoase și modalități de promovare a sănătății mentale în rândul copiilor din ciclul primar.
“Această conferință a reprezentat o oportunitate deosebită pentru cadrele noastre didactice din învățământul primar de a învăța și de a se conecta cu specialiști de prestigiu din domeniul nutriției și sănătății mentale. Suntem aici pentru că ne dorim schimbarea. Procentul obezității infantile în România este mare, dar cu sprijinul nostru colectiv și angajamentul fiecăruia dintre noi, putem să schimbăm această realitate și să creăm un viitor mai sănătos pentru copiii noștri. Educația este cheia în lupta împotriva obezității infantile, iar profesorii noștri au un rol vital în această bătălie”, a declarat Luiza Moraru, inspector pentru învățământul primar la Inspectoratul Școlar al Municipiului București.
România, pe primul loc în UE la obezitate infantilă
Potrivit studiului realizat de Institutul Național de Sănătate Publică în anul 2020, conform protocolului COSI (European Childhood Obesity Surveillance Initiative), 3 din 10 copii cu vârsta de 7-9 ani sunt supraponderali sau suferă de obezitate, iar aceste situații sunt tot mai întâlnite și la copii care încă nu au împlinit șapte ani. Factorii care pot crește riscul de apariție al obezității infantile sunt multipli, cei psihologici fiind adesea ignorați, atrag atenția specialiștii.
“Este crucial să îi educăm pe copii cu blândețe, dar și să le stabilim limite clare, să le arătăm cu empatie și răbdare unde și când trebuie să crească și să învețe să respecte cuvintele ‘da’ și ‘nu’, să recunoaștem faptul că fiecare copil este unic și se dezvoltă în ritmul său propriu. În procesul de învățare putem ajuta copiii să înțeleagă și să aplice informațiile într-un mod mai profund și mai personal. Acest lucru implică nu doar învățarea din minte, ci și din inimă, pentru a încuraja o conexiune autentică între cunoștințe și sentimente”, a subliniat prof. dr. Dumitru Dulcan.
Părinții și profesorii: modele esențiale în educația nutrițională a copiilor
Pentru a înțelege mai bine cum funcționează mentalul uman, sociologul Ema Pendiuc, gazda evenimentului, a arătat publicului o schemă vizuală a minții umane și a explicat importanța obiceiurilor și a programelor mentale care sunt transmise în subconștientul copilului atât din societate, cât și din familie, încă de la naștere, urmărindu-l apoi toată viața. „Chiar dacă în mod rațional copilul înțelege că dulciurile, de pildă, nu îi fac bine, el nu se poate opri din mâncat fiindcă dependența de dulciuri se află în subconștientul lui, pe care nu știe cum să îl controleze. Ori aici este vital ca îndrumătorii lui în viață să fie ei înșiși instruiți și să aplice metode clare de intervenție și ajutor”.
Pe de altă parte, nutriționiștii subliniază necesitatea ca părinții și învățătorii să devină modele de alimentație sănătoasă pentru copii, oferindu-le informații și resurse pentru a lua decizii alimentare corecte și înțelepte pentru sănătatea și dezvoltarea acestora.
“Educația nutrițională începe de acasă, de la prima linguriță de diversificare. Recompensele cu dulciuri și monotonia alimentară pot avea consecințe negative asupra sănătății copiilor, iar starea de agitație a acestora este adesea pusă în sarcina educatorilor, deși ritmul lor poate fi influențat de alimentație. Este esențial să înțelegem diferența între a mânca și a ne hrăni, iar hrana potrivită pentru creier, precum pește, nuci și semințe sau legume este crucială pentru dezvoltarea optimă a copiilor. Încurajez părinții să acorde atenție principiilor de bază ale alimentației, precum varietatea, cumpătarea și echilibrul, iar profesorii să devină conștienți de propriile obiceiuri alimentare pentru a fi exemple pozitive pentru elevi”, a adăugat dr. Alina Epure, terapeut nutriționist.Partea superioară a formularului
Conferința cu acces gratuit, intitulată “Educația Mentală și Nutrițională a Copilului”, desfășurată la Sala Dalles pentru cadrele didactice din învățământul primar, face parte din seria Conferințele Drumul Succesului, o campanie amplă de conștientizare inițiată de fondatorii Școlii de Film și Televiziune pentru Copii “Micile Vedete”, Emma Pendiuc și Ariana Pendiuc (regizor).
“Ideea ne-a venit în urma proiecțiilor de filme educative pentru copii pe care le-am realizat în toată țara, timp de 15 ani, unde am observat cum numărul copiilor cu greutate peste media normală a crescut îngrijorător, sub ochii noștri. Părinții și cadrele didactice ne-au semnalat situații alarmante în care, pur și simplu, nu aveau soluții la obiceiurile copiilor de a mânca dulciuri în exces sau de a rezista tentației de a consuma fast food, fiind expuși reclamelor agresive și fiind înconjurați de astfel de produse la tot pasul. În fața acestor pericole reale, am demarat această inițiativă pentru a ajuta cadrele didactice și părinții să găsească soluții concrete pentru copiii lor și, de ce nu, pentru ei înșiși.”, a declaratEma Pendiuc.
Inițiativa Organizației Mondiale a Sănătății privind supravegherea obezității în copilărie (Childhood Obesity Surveillance Initiative – COSI) reprezintă un sistem unic care de peste 13 ani măsoară tendințele în ceea ce privește supraponderalitatea și obezitatea în rândul copiilor care frecventează cursurile școlilor primare.
Potrivit acestuia, cea mai mare prevalență a supraponderalității și obezității în rândul fetelor participante la studiu a fost înregistrată în județele Ilfov (50,0%), Constanța (41,4%) și Ialomița (40,2%). De asemenea, au fost înregistrate valori crescute ale prevalenței supraponderalității și obezității în Arad (37,4%), Bihor (36,3%), Buzău (36,3%), Teleorman (35,7%), Alba (35,2%) și Dolj (35,2%). Cea mai mare prevalență a supraponderalității și obezității în rândul băieților participanți la studiu a fost înregistrată în județele Mehedinți (46,8%), Ilfov (44,8%) și Bihor (42,1%). De asemenea, au fost înregistrate valori crescute ale prevalenței supraponderalității și obezității în Prahova (42,0%), Gorj (41,7%), Olt (41,4%), Arad (41,3%), Vaslui (39,9%), Călărași (38,9%).
Sursa: https://insp.gov.ro/2024/03/04/125764/