Cu prilejul aniversării Zilei Culturii Naționale, Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” oferă luni, 15 ianuarie 2024, un program special de vizitare care include deschiderea expoziției interactive „Români de poveste”, ateliere gratuite dedicate copiilor precum și intrare gratuită tuturor vizitatorilor, atât în expunerea permanentă a muzeului cât și în expoziția temporară „Creaturi ascunse”.
Programul zilei cuprinde următoarele activități:
• 10:00 – 18:00 – vizitarea gratuită a expunerii permanente a muzeului precum și a expoziției temporare „Creaturi ascunse” (ultimul vizitator intră la ora 17:00);
• 10:00 – deschiderea expoziției interactive „Români de poveste”, în parteneriat cu Asociația pentru Educație Digitală Bigger Picture. Expoziția dezvăluie publicului 20 de personalități de ieri și azi, oamenii cu realizări remarcabile în știință, literatură, pictură, sport, istorie și muzică. Românii de poveste sunt cei care au pus țara noastră pe harta lumii prin descoperirile lor, recordurile pe care le-au doborât, talentul lor excepțional. Vizitatorii sunt invitați să descopere cine a fost primul român care a ajuns la Polul Sud, să afle unde s-a născut geniul mecanicii, sau să-și completeze cunoștințele despre fondatorul celui mai vizitat Muzeu din România. Poveștile pot fi ascultate și vizualizate în limbajul semnelor române scanând qr-codurile disponibile pe traseul expoziției.
• 11:00 – 12:00 – atelierul „O poveste la Muzeu” – un atelier de creat poveşti, alături de autoarele de cărți pentru copii Bianca Partenie şi Claudia Oprescu, de la Editura Univers. Atelierul îmbină activități creative, jocuri de rol, storytelling şi discuții între cei mici şi invitații care vor fi prezenți și este recomandat copiilor între 5 și 8 ani.
• 15:00 – 16:00 – „Români de poveste”, atelierul care pornește de la colecția de povești dedicate românilor și româncelor care au pus țara noastră pe harta lumii. Sunt personalități care au făcut descoperiri în știință, au militat pentru diverse drepturi, au marcat performanțe în sport și au depășit recorduri mondiale. Ne jucăm și învățăm inspirându-ne din poveștile de viață ale oamenilor din colecția https://afostodata.ro/romani-de-poveste/. Atelierul este recomandat copiilor între 9 și 13 ani.
Participarea la ateliere este gratuită iar înscrierea se face prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari/, în limita a 20 locuri/atelier.
Cei care vor petrece această zi alături de noi vor putea descoperi o parte din patrimoniul științific impresionant al muzeului: cca. 2 milioane exemplare de nevertebrate şi vertebrate (actuale şi fosile) provenind din România şi din diverse zone geografice, care fac din Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” un adevărat „jurnal” al biodiversității planetei, reprezentând cea mai importantă sursă de documentare pentru cercetarea zoologică românească
Vă invităm, așadar, să vă petreceți Ziua Culturii Naționale la Muzeul Antipa, și să participați la activitățile pregătite pentru a marca această zi!