Ministerul Educaţiei a lansat în consultare publică Ghidul Solicitantului “Program-pilot pentru dezvoltarea consorţiilor integrate pentru învăţământ dual” în vederea deschiderii şi susţinerii unor rute profesionale “complete” pentru învăţământul tehnic prin extinderea rutei duale la nivel universitar.
“Pentru prima dată în România va fi implementat conceptul de consorţiu integrat pentru învăţământ dual, finanţat prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), o măsură-reper în Proiectul România Educată. Acest apel de proiecte reprezintă operaţionalizarea Reformei 4 – Crearea unei rute profesionale complete pentru învăţământul tehnic superior. Scopul programului-pilot constă în dezvoltarea unei educaţii duale centrate pe nevoile elevilor şi studenţilor în strânsă legatură cu nevoile pieţei muncii”, informează un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.
Potrivit sursei citate, vor fi asigurate, în corelaţie cu piaţa muncii, diversificarea calificărilor, precum şi creşterea numărului de absolvenţi prin oferirea unui parcurs educaţional complet pentru elevii înscrişi în învăţământul dual de nivel liceal, astfel încât aceştia să poată urma programele de învăţământ universitar.
În acelaşi timp, a fost lansat în consultare proiectul unei metodologii-cadru de funcţionare a consorţiilor în sistemul naţional de învăţământ.
Acestui apel îi sunt alocaţi 338 de milioane de euro pentru a finanţa cel puţin 10 consorţii regionale integrate pentru învăţământ dual.
“Fiecare consorţiu va primi finanţare pentru a construi şi operaţionaliza campusuri integrate pentru învăţământ dual care să asigure atât infrastructura necesară unei pregătiri profesionale eficiente şi relevante pentru nevoile pieţei muncii, cât şi infrastructura socială necesară pentru creşterea atractivităţii învăţământului profesional (spaţii de cazare, masă, activităţi sportive şi alte activităţi recreative). Infrastructura acestor campusuri va îngloba o importantă componentă de digitalizare”, se mai arată în comunicat.
Ministerul Educaţiei, în calitate de coordonator de reformă, va asigura procesul de selecţie, contractare şi monitorizare a implementării.
Perioada de consultare este cuprinsă între 8 iulie şi 8 august.