Aproape 800.000 de români, majoritatea bărbaţi, îşi sărbătoresc onomastica vineri, cu ocazia Sfântului Ierarh Nicolae, potrivit statisticilor Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date din Ministerul Afacerilor Interne (MAI).
Din totalul româncelor a căror onomastică este vineri, peste 206.800 poartă numele Nicoleta, 53.797 pe cel de Niculina ori Nicolina, iar alte aproximativ 10.000 de femei, pe cel de Niculiţa sau Neculiţa. Alte 4.700 se numesc Nicole şi Nikole, 3.300 poartă numele de Nicola ori Nikola, iar aproximativ 3.000, Neculina şi Necolina.
Dintre bărbaţii care îşi sărbătoresc onomastica de Sfântul Nicolae, peste 325.700 poartă numele Nicolae, circa 60.000, pe cel de Niculai ori Neculai, 29.796 se numesc Niculae, iar alţi peste 25.700, Nicu.
De asemenea, peste 45.000 de români se numesc Nicuşor, 12.721 poartă numele Nicolaie, 2.200 de români, Niculaie, iar alţi peste 1.000, Nicola.
“Mos Nicolae” este sarbatoarea copiilor, este ziua cadourilor pentru copii, a bucuriei si a veseliei. Mai precis, in noaptea de 5 spre 6, se spune ca Mos Nicolae vine la fereastra si pune in ghetutele copiilor dulciuri si alte daruri. Este o sarbatoare a crestinatatii, dar nu numai. In copilarie, toti il asteptam cu nerabdare sa ne bucure cu cate ceva, de regula, dulciuri, potrivit crestinortodox.ro.
Cine este, de fapt, Mos Nicolae? Traditia ortodoxa il identifica pe Sfantul Ierarh Nicolae care a trait in secolele III-IV d. Hr. pe vremea imparatilor Dioclitian si Maximilian (284-305) si prin viata exemplara traita a devenit placut in fata oamenilor si a lui Dumnezeu, devenind ierarh si apoi sfant.
Exista, de altfel, si o frumoasa poveste cu trei fete sarace carora Sfantul Nicolae le aduce dar de zestre, cate un saculet cu bani pe care il arunca, noaptea, pe fereastra, fara a fi vazut. In Transilvania, Sfantul Nicolae este unul din cei mai venerati sfinti, fiind cunoscut sub numele de San-Nicoara.
In folclorul romanesc exista mai multe legende despre Mos Nicolae, diferentiindu-se de la o regiune la alta. Se spune ca el a depus un juramant in fata lui Dumnezeu ca in momentul cand va ajunge mare si va avea bani, va ajuta pe toti copiii saraci sa aiba ghetute noi cand incepe iarna, iar celor cuminti le va pune dulciuri si alte daruri in ghetute. Se mai spune, totusi, ca pentru copiii care nu au fost cuminti el a pregatit si o nuielusa. Iata ca pana in zilele noastre, Mos Nicolae isi pastreaza obiceiul cel bun de a aduce bucurie si multa lumina in sufletele copiilor.