Proiectul “Fii avocat în şcoala ta!” va fi organizat şi în următorul an şcolar, în urma semnării, joi, la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, a unui protocol în acest sens de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, şi preşedintele Uniunii Naţionale a Barourilor din România, Traian Briciu.
“Am constatat că prejudecăţile continuă. Asta înseamnă că acest proiect nu numai că este binevenit, este şi necesar pentru că, până în momentul în care elimini aceste prejudecăţi, vor fi oameni care – fără să acţioneze cu rea credinţă – ajung să răspundă penal şi asta este grav. Mai ales că ajung să răspundă din cauza faptului că ei au convingerea fermă că ceea ce fac nu este o problemă. (…) Zona drogurilor este zona cea mai periculoasă în momentul de faţă pentru societate… (…) Eu zic să batem fierul cât este cald şi să semnăm protocolul pentru anul viitor acum. (…) Sper să ne revedem în septembrie – octombrie, când o să dăm drumul la noul proiect. (…) Ideea de procese simulate nu este deloc rea, ideea de a pune accent şi mai mult pe practic din nou nu este un lucru rău”, a declarat prodecanul Baroului Bucureşti, Daniel Fenechiu.
Daniel Fenechiu a participat la Colegiul Naţional “Gheorghe Lazăr” la conferinţa de închidere a proiectului “Fii avocat în şcoala ta!”, iniţiat de Uniunea Naţională a Barourilor din România.
Inspectorul şcolar general adjunct pe Bucureşti, Amalia Stoenescu, a spus că îşi doreşte ca proiectul să continue şi să ajungă şi în şcolile de cartier.
“S-a dovedit un proiect bun şi pentru că nu a avut sincope. Este primul proiect de când sunt eu în inspectorat şi nu am primit nicio petiţie, ceea ce înseamnă că totul a fost foarte bine. (…) Mă bucur că v-aţi dus şi la gimnaziu, pentru că problemele încep de acolo. Îmi doresc foarte mult să continue proiectul nu la şcolile de top, mergeţi la şcolile din cartier. Cred că proiectul ar avea şi mai mare succes dacă ar avea şi întâlniri cu părinţii copiilor”, a susţinut inspectorul.
Aproximativ 24.000 de elevi din şcolile şi liceele din Capitală au putut adresa avocaţilor întrebări legate de teme diverse de educaţie juridică în prima lună a proiectului “Fii avocat în şcoala ta!”.
La nivelul Capitalei, proiectul s-a derulat în 148 de unităţi de învăţământ.
Proiectul “Fii avocat în şcoala ta !” a fost organizat la nivel naţional, fiind implementat de barourile din toate judeţele.