Începerea vieții sexuale nu are un termen. Cel mai important este ca acest lucru să se întâmple atunci când adolescentul este pregătit. La fel de important este ca el să fie consiliat înainte. Să aibă o discuţie în familie, cu medicul sau chiar la şcoală. Nu vorbim despre o sarcină, ci despre infecţiile care se pot transmite, a atras atenția medicul Laura Mustaţă în cadrul rubricii Sfat de Sănătate de la Antena 3.
De remarcat că specialistul a arătat că părinţii nu ar trebui să se simtă jenaţi să discute cu ai lor copii, fiind mai bine ca educaţia sexuală să se petreacă în sânul familiei, iar la fel de important ar fi și ca părinții să cunoască importanța vaccinării HPV a fetiţelor. ”Bineînţeles, după un consult ginecologic, test Papanicolau şi o determinare de un tipar HPV. Din păcate, cancerul de col este foarte frecvent la noi în ţară”, a precizat dr. Laura Mustață.
“Virginitatea până la un punct, este un lucru destul de preţios. Adolescenţii trebuie să cunoască riscurile la care se expun atunci când îşi încep viaţa sexuala. Sunt lucruri care pot afecta viaţa atât fizic, cât şi psihologic. Bolile cu transmitere sexuală care pot avea impact major asupra vieţii Vorbim despre infecţii care sunt uşor tratabile. Sunt infecţii cu transmitere sexuală care se tratează uşor cu antibiotice. Pe de altă parte, putem vorbi despre infecţii cu hepatită B sau HIV. Să nu uităm că există infecţii care pot afecta fertilitatea pe termen lung. Sunt femei care vin la consult la 20,30 de ani şi depistăm o astfel de infecţie, care a fost de mult instaurată, dar care nu a dat simptome. Multe infecţii care afectează fertilitatea pot trece neobservate”,a mai spus specialistul.
Potrivit medicului, adolescenţii pot vorbi despre începerea vieții sexuale chiar şi cu medicul de familie. În ceea ce priveşte fetele, acestea trebuie să poarte o discuţie cu medicul ginecolog. În general, este bine să se discute cu un specialist.