Ministerul Sănătății a anunțat luni că în România, cazul raportat cu hepatită acută severă este al unei fetițe în vârstă de 5 ani, internată la un spital de specialitate în data de 4 aprilie.
Potrivit Ministerului Sănătății, nu a fost detectată nici o infecție virală activă, iar markerii pentru boli autoimune au fost negativi. Starea copilului este stabilă, primește medicație simptomatică și este în continuare spitalizat.
Copilul nu a călătorit în străinătate și nu are nici o legatura epidemiologică cu alt caz raportat către OMS Europa. Raportarea a avut la baza definiția OMS de caz probabil, care se refera la insuficiență hepatică, transaminaze >500 UI și icter la un copil la care nu există markeri de infecție virală hepatică.
”Facem aceste precizari pentru informarea opiniei publice și pentru a elimina speculațiile care ar putea produce îngrijorare în rândul părinților din România”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației.
Potrivit acestuia, Biroul Regional OMS pentru Europa a raportat până la data de 21 Aprilie 169 de cazuri de hepatită severă de cauză necunoscută (nu au fost detectate virusurile hepatitice cunoscute până în prezent), înregistrate la copii cu vârstă între 1 luna și 16 ani. Aceste cazuri au prezentat insuficiență hepatică, adesea severă, niveluri ridicate ale enzimelor care indică citoliza hepatică și icter. La 74 de cazuri a fost detectată prezența adenovirusului F41.
Medicul infecționist Adrian Marinescu a declarat la Pro Tv că „această atenționare din partea OMS-ului se referă la o cauză infecțioasă, mai exact o cauză virală și e o ipoteză de lucru, nu e confirmată, vorbim de un adenovirus. Nu vorbim de exemplele clasice cu hepatită A,B,C,D,E. Nu se știe clar dacă e vorba de persoane, adică de copii care au un sistem imunitar deficitar și în ce condiții apare această afectare hepatică severă.”
Cum putem să ne ferim
„Cum putem să ne ferim? Vorbim despre contact, mâinile murdare și faptul că multe dintre bolile infecțioase ar fi rezolvate dacă ne-am spăla foarte des pe mâini cu apă și săpun, vorbim de transmitere prin tuse și strănut, vorbim de obiectele și suprafețele care pot fi contaminate prin particulele care conțin virus, vorbim de materiile fecale care pot fi contaminate și atenție, apropo de copiii mici, care pot fi infectați și transmiterea se poate face atunci când schimbăm scutecele”, a explicat dr. Adrian Marinescu.