Dacă ai crescut la Paris, s-ar putea ca simțul tău de orientare să nu fie același cu cel al unei persoane din New York. Cel puțin aceasta este teoria unui nou studiu global coordonat de Centrul Național de Cercetare Științifică CNRS din Franța.
Pentru a ajunge la astfel de concluzii, oamenii de știință au comparat performanțele a aproape 400.000 de oameni din 38 de țări diferite. Instrumentul folosit pentru a evalua sensul de orientare al participanților a fost jocul video „Sea Hero Quest”, dezvoltat special pentru a diagnostica boala Atzheimer.
Realizat de o echipă de cercetători de la Laboratoire d’Informatique en Image et Systèmes d’Information (LIRIS, CNRS/INSA Lyon/Université Claude Bernard Lyon 1) și de la Institutul de Neuroștiințe Comportamentale de la University College London, studiul sugerează că, în medie, oamenii care au crescut în zonele rurale au un simț mai bun al orientării decât cei care au crescut în orașe, scrie Yahoo News.
„Zonele rurale sunt prin natura lor mai complexe decât orașele bazate pe rețea: rețelele de drumuri sunt mai puțin organizate, iar distanțele parcurse sunt adesea mai mari”, a declarat Antoine Coutrot, cercetător la CNRS și coautor al studiului, pentru ETX Daily Up. S-a constatat că această amploare a acestei diviziuni oraș-câmp varia de la o țară la alta, dovedindu-se considerabil mai marcată în Canada, Statele Unite, Argentina și Arabia Saudită, de exemplu.
Studiul a constatat, de asemenea, diferențe între locuitorii marilor orașe din întreaga lume. De exemplu, s-a descoperit că creșterea într-un oraș cu un aspect mai eclectic, cum ar fi Paris sau Praga, conferă un sentiment mai bun de orientare ca adult.
„Rețelele de străzi din Paris sau Praga sunt deosebit de sinuoase, cel puțin la fel de mult ca ceea ce se găsește în afara orașelor. Așa se explică diferențele dintre țări. În Europa sau Asia, orașele sunt în general complexe, deci diferențele de abilități spațiale sunt mai mici. între locuitorii orașului și cei din afara orașului. Dar în alte țări, orașele sunt adesea mai simple, structurate în grilă, așa cum este cazul în Argentina, Canada sau Statele Unite”, explică Antoine Coutrot.
Un factor de luat în considerare în diagnosticul Alzheimer
În mod logic, oamenii sunt, de asemenea, mai probabil să-și poată găsi drumul în orașe cu un aspect similar cu cel în care trăiau în copilărie. Un new-yorkez ar putea avea dificultăți în a-și găsi drumul prin Paris, de exemplu, dar poate fi mai în largul său într-un oraș precum Chicago.
„Sentimentul orientării este ca toate abilitatile cognitive: cu cat il folosim mai mult, cu atat devine mai bun! Putem deci deduce ca atunci cand crestem intr-un oras complex, ne folosim mai mult simtul orientării, pentru ca avem nevoie de el mai mult decat într-un oraș în care este mai ușor să ne găsim drumul”, spune Antoine Coutrot.
Aceste noi descoperiri științifice fac posibilă o mai bună înțelegere a capacității cognitive a adulţilor şi să le integreze în metodele de diagnostic şi management al patologiilor neurodegenerative. „Arătăm că mediul în care creștem ne modelează abilitățile cognitive, în special cele legate de navigația spațială. Aceste informații sunt importante atunci când vine vorba de utilizarea testelor de navigație spațială într-un context clinic, de exemplu pentru detectarea bolii Alzheimer, iar medicul va putea să-și adapteze interpretarea rezultatelor testelor în funcție de mediul copilăriei pacienților lor”, conchide Antoine Coutrot.