Primul muzeu participativ dedicat pandemiei își așteaptă din nou contributorii pentru a ajuta la ilustrarea dramei violenței domestice (re)simțite individual de către femeile din România.
Muzeul este construit în jurul unui concept fluid care a pornit de la o realitate afectivă: big bang-ul epidemiologic care ne-a schimbat radical.
Muzeul Pandemiei. Identități fragile propune un nou proiect care mută acum accentul de la rutinele și comportamentele modificate sau anulate, la agresiunile sexuale și la violențele fizice sau verbale împotriva femeilor. Toate aceste experiențe dureroase conturate de pandemie pot fi cuprinse într-un obiect-memorie care vorbește despre aceste traume ce au marcat o parte dintre familiile din România, din martie 2020 și până acum.
Este motivul pentru care, în perioada 01 februarie-15 martie 2022, lansăm către public apelul pentru contribuții. Oricine poate trimite un obiect cu care asociază experiența de violență domestică trăită în această perioadă. Fiecare donator, care va rămâne anonim, povestește prin obiectul donat despre propria dramă trăită, iar acest lucru se întâmplă pentru că muzeul îi oferă șansa de a depăși un colaps emoțional prin creativitate și prin atitudine.
Toate obiectele donate vor deveni parte din colecția Muzeului Pandemiei. Identități Fragile.
Detalii despre expoziție pot fi solicitate la contact@identitatifragile.com
Website-ul proiectului este www.identitatifragile.com, acolo unde vom avea și o variantă online a expoziției, unde vor fi prezentate toate contribuțiile primite și acceptate în colecție, așa cum a fost și la prima ediție.
„Muzeul Pandemiei. Identități Fragile. Valul 2” este un proiect marca RNMR.
Rețeaua Națională a Muzeelor din România este cea mai mare organizație profesională dedicată muzeelor, cu aproape 80 de membri instituționali și membri individuali.
RNMR exploatează unul dintre cele mai mari avantaje competitive – munca într-un context naţional şi internaţional, construirea flexibilităţii, difuzarea de informaţii şi dezvoltarea unui know-how colectiv în interiorul unei reţele de largă acoperire. RNMR este afiliată la una dintre cele mai mari și influente reţele pan-europene a muzeelor Network of European Museum Organisations. Rețeaua organizează, de asemenea, în fiecare an, două evenimente importante: ”Noaptea Muzeelor” și ”Museums Meet Museums”.
ARCUB este una dintre cele mai longevive instituții de cultură din București, ARCUB are o experienţă de peste 25 de ani în promovarea culturii orașului București în toate formele sale de expresie artistică. Înființat în 1996 ca centru cultural multidisciplinar, ARCUB are misiunea de a reda identitatea culturală complexă a municipiului București prin proiecte proprii, prin parteneriate cu unele dintre cele mai importante instituții de cultură locale şi prin susținerea sectorului independent de cultură al orașului.
În fiecare an, ARCUB se implică în peste 200 de evenimente culturale, al căror public depășește 2 milioane de participanți. ARCUB este inițiatorul singurului festival internațional de jazz în aer liber din oraș, Bucharest Jazz Festival, al Festivalului Internațional de Teatru de Stradă București – B-FIT in the Street! şi este fondatorul primului festival internaţional al luminii din oraş, Spotlight.
ARCUB are în portofoliul de programe orga- nizarea procesului de candidatură a orașului București la titlul European Capital of Culture 2021 şi demararea primei Strategii culturale a orașului București.
Teatrul Apropo este partener principal al proiectului și va contribui cu punerea în scenă a unui text dramaturgic contemporan care are legătură directă cu tema acestui nou proiect al Muzeului Pandemiei.
Proiect co-finanțat de AFCN. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.