MSD România, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) și Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca (IOCN) lansează podcastul “Gânduri și emoții în parcursul oncologic”, prima resursă multimedia de suport psiho-oncologic care se adresează pacienților oncologici.
Teama, îngrijorarea și frica sunt cele mai resimțite sentimente la aflarea diagnosticului de cancer, atât de către pacienți, cât și de către cei apropiați acestora. De aceea, la aflarea diagnosticului, cea mai mare provocare pe care o au de înfruntat constă în adunarea energiei și curajului pentru a lupta cu aceasta boală și de a depăși barierele legate de acces la investigații și tratament în contextul curent.
“1 din 2 pacienți oncologici se confruntă cu probleme de ordin psihologic”
Podcastul „Gânduri și emoții în parcursul oncologic” își propune să susțină pacienții în adresarea problemelor de ordin psihologic, precum anxietatea sau depresia, cu care 1 din 2 pacienți oncologici se confruntă. Acesta abordează în 8 episoade cele mai comune provocări și teme de îngrijorare resimțite de către pacienți și de familiile acestor în fiecare etapa prin care trec de la confirmarea diagnosticului de cancer la tratament și supraviețuire.
Podcastul a fost conceput de Dr. Florina Pop, psiholog clinician principal la Institutul Oncologic Prof. Dr. Ion Chiricuță din Cluj-Napoca, care ajută de peste 10 ani pacienții diagnosticați cu cancer și familiile acestora să facă față acestui proces și să urmeze calea spre sănătate.
„Gânduri și emoții în parcursul oncologic” este cea mai recentă componentă a proiectului onco-plan.ro, dezvoltat ca intervenție în sănătate în sprijinul pacienților cu cancer. Educația pentru sănătate contribuie la creșterea încrederii pacientului în a-și asuma un rol activ în procesul de luare a deciziilor privind tratarea afecțiunii sale, în navigarea în sistemul de sănătate și în solicitarea celor mai bune îngrijiri și a suportului de care are nevoie.