Aproape 90 de școli, nouă grădinițe, două licee, tot atâtea colegii, un centru cultural și o bibliotecă, din 86 de sate și comune, precum și din zone urbane defavorizate au fost conectate la internet cu sprijinul inginerilor și tehnicienilor de la Serviciului de Telecomunicații Speciale (STS).
Conform unui comunicat al acestei instituții, citat de Agerpres.ro, copiii din zilele noastre nu mai beneficiază de același nivel de acces la informație ca pe vremea părinților lor, când biblioteca era singura sursă de completare a cunoștințelor, iar șansele celor din mediul rural în competiția cu copiii de la oraș sunt aproape nule, în condițiile în care lipsa unei legături la internet a devenit o piedică în educația și formarea tinerilor.
Inginerii și tehnicienii din unitățile STS, marea lor majoritate născuți ori crescuți în mediul rural, au realizat o acțiune de voluntariat fără precedent în istoria instituției în tentativa de a elimina discrepanțele și de a le oferi tuturor copiilor acces egal la cunoștințele de care au nevoie.
Efortul voluntar al celor de la STS a constat în zeci de ore de lucrări de cablare structurată, conectare de elemente de rețea, instalare de puncte de acces prin cablu sau wireless la internet, reabilitarea conexiunilor la internet existente și nefuncționale, configurări ale stațiilor de lucru, instalări de sisteme de operare, programe și aplicații, devirusare, precum și instalare și conectare de camere video de supraveghere pentru testele naționale.
Materialele au fost cumpărate în mare parte de către instituțiile de învățământ sau primării, dar și prin sponsorizări din partea mediilor de afaceri locale ori prin sprijinul financiar al unor consilii județene.
Inginerii și tehnicienii STS vor să repete aceste activități de voluntariat, sperând să le ofere concetățenilor lor și mai ales copiilor oportunități reale de acces în societatea cunoașterii.