USR propune, în programul de guvernare, o nouă lege a sportului, programe dedicate sportului pentru persoanele cu dizabilităţi, revitalizarea competiţiilor sportive şcolare, un nou model de sprijinire a activităţii federaţiilor sportive naţionale, precum şi o nouă Strategie naţională pentru tineri.
“Ne propunem să creştem rata de practicare şi de implicare a românilor în sport. În prezent, nu avem o comunitate sportivă suficient de bine conectată la agenda de zi cu zi a cetăţeanului, iar asta face ca potenţialul sportului de a face bine şi în România să rămână neatins”, se arată în document.
USR menţionează că este necesară o nouă lege a sportului, care vizează transformarea autorităţilor publice, inclusiv locale, “din furnizor direct de servicii şi activităţi sportive în susţinător al sportului asociativ” şi “o proporţie echilibrată de finanţare între susţinerea sportului amator şi cel profesionist”.
De asemenea, USR propune înfiinţarea unui program naţional de utilitate publică, gestionat de Ministerul Tineretului şi Sportului, pentru finanţarea directă a sportului pentru persoane cu dizabilităţi, precum şi “repornirea relaţiei sport – şcoală”.
“Ne propunem implicarea MTS în creşterea amplorii sistemului competiţional sportiv şcolar, vizând finanţarea adecvată a Olimpiadei Naţionale a Sportului Şcolar, Olimpiada Gimnaziilor, dar şi înfiinţarea de competiţii dedicate copiilor nelegitimaţi la structuri sportive”, se menţionează în programul de guvernare.
USR mai are în vedere şi un nou model de sprijinire a activităţii federaţiilor sportive naţionale, în funcţie de “abilitatea de a creşte numărul de structuri sportive amatoare şi de a legitima şi păstra activi noi sportivi”. În acelaşi timp, finanţarea federaţiilor va acoperi inclusiv propunerile pentru dezvoltarea “la firul ierbii” a propriilor ramuri sportive.
Un program de finanţare a clubului amator şi programul “Echipa naţională de juniori se formează la şcoală” se mai află printre propunerile USR.
“Ne propunem o Românie cu şi pentru tineri acum, în care aceştia sunt implicaţi şi susţinuţi să îşi împlinească aspiraţiile aici, pentru a fi arhitecţii propriilor lor vieţi şi a contribui la dezvoltarea comunităţii lor”, se arată în programul USR.
În acest sens, USR mai propune aplicarea noii Legi a Tineretului şi o nouă Strategie Naţională cu şi pentru tineri.
“Elaborarea unei noi Strategii Naţionale pentru Tineret pentru perioada 2022 – 2027, aceasta urmând a fi corelată cu Strategia Europeană de Tineret. Noua strategie trebuie să fie mai pragmatică şi însoţită de un plan de lucru multianual cu măsuri şi priorităţi care pot diferi de la un an la altul şi cu un buget adecvat care să susţină ecosistemul de tineret. Totodată, strategia va fi dublată de programe de formare sau sprijin sub formă de mentorat sau coaching pentru autorităţile publice care dezvoltă strategii şi planuri locale de acţiune pentru tineret, precum şi pentru managerii care gestionează spaţii sau organizaţii care desfăşoară activităţi de tineret”, se mai menţionează în document.
Totodată, USR îşi propune crearea unui “ecosistem de tineret”, prin iniţiative de înfiinţare de centre de tineret care să ofere servicii şi activităţi educaţionale în regim non-formal şi informal, fie faţă în faţă, fie digitale, finanţarea accesibilă şi simplificată pentru organizaţii de tineret, precum şi reforma concursurilor de proiecte de tineret ale MTS.
“În contextul pandemic, o atenţie specială va fi acordată serviciilor şi proiectelor de suport pentru sănătate mintală şi integrare socială, precum şi celor de dezvoltare a competenţelor transversale pentru pregătirea pe piaţa muncii”, se mai precizează în programul de guvernare al USR.