Noul pachet de bază al serviciilor medicale vizează, printre altele, optimizarea utilizării resurselor, prin limitarea internărilor în spitalele publice pentru probleme ce pot fi rezolvate în ambulatoriu şi prin reducerea investigaţiilor imagistice repetate.
Pachetul de bază, al cărui proiect a fost lansat de Ministerul Sănătăţii (MS) şi se află în dezbatere publică până la 1 noiembrie, este primul document de acest fel adaptat bugetului estimat pentru anul viitor, respectiv celui pentru 2014, spun reprezentanţii MS. Realizarea pachetului este prevăzută în acordul cu Fondul Monetar Internaţional, potrivit Mediafax.
Structurat pe mai multe capitole, pachetul vizează medicina primară, de ambulatoriu şi de spital, dar şi asistenţa comunitară şi medicina dentară, stabilind serviciile de care beneficiază toţi cetăţenii, indiferent dacă sunt asiguraţi sau nu.
Printre reglementările pachetului se numără limitarea internărilor în spitalele publice, însă numai pentru acele cazuri care pot fi tratate în ambulatoriul de specialitate, în spitalizare de zi sau de către medicul de familie.
Potrivit statisticilor oficiale, 40 la sută dintre cazurile internate în spital ar putea fi tratate în ambulatoriul de specialitate, ar putea fi internate în sistemul spitalizare de zi sau tratate la medicul de familie. În aceste condiţii, în pachetul de bază vor figura acele afecţiuni pentru care, prin serviciile prespitaliceşti existente, nu se poate realiza rezolvarea cazurilor.
Experţii MS au identificat peste 300 de diagnostice pentru care ar trebui redusă gradual internarea, printre care: infecţia intestinală bacterială şi virală nespecificată, scabia, hepatita cronică C, rujeola şi rubeola fără complicaţii, sifilisul recent lent şi cel secundar al pielii şi mucoaselor, anemia, malnutriţia, pneumonia virală, astmul, gastrita, hepatita alcoolică şi pancreatita cronică provocată de alcool, bătăturile, urticaria, infecţia tractului urinar, sciatica, avortul spontan incomplet fără complicaţii, colecistita cronică, guşa şi hipertensiune arterială, aceasta din urmă fiind boala care “umple”, în prezent, 60 la sută din secţiile de medicină internă.
“Nu există o listă a bolilor pentru care pacienţii nu se mai pot interna în spitale. Pentru orice boală, dacă ea pune în pericol sănătatea pacientului, există opţiunea internării”, potrivit unui comunicat al MS.
În plus, prin acelaşi pachet, medicii vor fi stimulaţi să cheme bolnavii cronici la control, pentru a urmări decât respectă recomandările privind tratamentul şi pentru a evalua eficacitatea medicaţiei. De asemenea, este prevăzută evaluarea tratamentelor pentru bolnavii cu suferinţe cronice, mai ales oncologice.
O altă prevedere stabileşte numărul investigaţiilor imagistice şi bolile pentru care sunt recomandate respectivele analize, cu menţiunea că pentru prima dată va fi menţionat nivelul de iradiere, dar şi poziţiile specialiştilor cu privire la respectivele investigaţii, ştiut fiind că efectuarea frecventă a unor examene tip computer tomograf (CT) poate creşte riscul de cancer, la fel fiind în cazul mamografiilor excesive, au explicat, pentru Mediafax, reprezentanţii MS.
Astfel, spre exemplu, pentru tulburări congenitale trebuie făcut RMN, investigaţie cu grad de iradiere zero, iar în cefaleea acută sau severă, CT, analiză cu grad de iradiere II.
Pachetul de servicii prevede că orice om sănătos cu vârsta între 18 şi 39 ani beneficiază gratuit de una-două consultaţii succesive la medicul de familie o dată la trei ani. Peste vârsta de 39 de ani, frecvenţa consulaţiilor este de până la trei pe an.
Persoanele cu boli cronice vor beneficia gratuit de un număr de consultaţii în funcţie de suferinţă şi de stadiul bolii.
În cazul terapiilor oncologice, medicii vor evalua periodic beneficiile tratamentelor, în vederea continuării sau schimbării medicaţiei care nu îşi face efectul.
Pachetul vizează şi medicina dentară, astfel că orice român va beneficia, gratuit, de drenare de abces şi de sigilarea dintelui cariat la copil.
Toate unităţile de primiri urgenţe (UPU) vor avea un stomatolog care să acorde serviciile prevăzute în pachet. De asemenea, prin pachet va fi asigurată persoanelor peste 65 de ani câte o proteză acrilică la cinci ani şi o reviziea acesteia.