Pe 24 februarie, românii sărbătoresc Dragobetele, ziua populară a iubirii, o sărbătoare străveche, cu o simbolistică bogată, despre care, luând firul anumitor legende populare, se spune că a fost preluată de la vechii daci. O zi plină de superstiții și credințe populare, scrie Money.ro.

Se spune că Dragobete, fiul Babei Dochia, este un tânăr nemuritor precum alte personaje supranaturale din mitologia noastră precum Rusaliile ori Sânzienele.

Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Dragobetele îngemănează în esenţă sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui.

De Dragobete se fac logodne simbolice, nu ai voie să plângi, să te cerți, iar gospodinele hrănesc păsările cerului

*Un ritual practicat în ziua de Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”, mereu în actualitate, se referă la respectarea jurământului de fidelitate. Ritualul are puterea să alunge gândul despărţirii tot anul.
ADVERTISING

*De Dragobete se mai fac şi în zilele noastre logodne simbolice care se respectă până la sărbătoarea din anul următor. Deseori, cu prilejul acestor “logodne”, tinerii se cunosc mai bine, îşi apreciază calităţile şi, de la logodna simbolică până la adevărata logodnă, mai este doar un pas.

*Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma.

*Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.

*În vremuri de demult, în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuvincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii. Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat.
Topul orașelor cu cei mai mulți miliardari din lume. Care este pe primul loc

*Este un semn de rău augur, dacă un tânăr sau o fată nu întâlneşte de Dragobete un reprezentant de sex opus, pentru că, până la anul viitor, acea persoană rămâne singură şi iubirea adevărată o ocoleşte

*Când plouă în ziua de Dragobete, în mod sigur, primăvara va veni mai repede şi va urma o vreme frumoasă.

*De Dragobete, voia bună este însoţită de urarea: „Dragobetele sărută fetele!” În tradiţia populară, în acestă zi păsările se împerechează, se strâng în stoluri şi încep să-şi dureze un cuib.

*În ziua de Dragobete, gospodinele hrănesc din belşug păsările cerului care vin în curtea casei, dar şi pe cele din propria gospodărie, pentru a avea spor în casă şi pâinea de toate zilele să fie obţinută fără eforturi supraomeneşti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.