Nu se impune în acest moment revenirea la starea de urgență, spune ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Potrivit acestuia, sunt sute de elevi și profesori infectați cu noul Covid -19, iar înfectările pot fi puse pe seama începutului şcolii, dar nu în totalitate.
În ultimele șapte zile s-au înregistrat – „oarecum în legătură cu activitatea școlară” – 158 de copii infectați și 73 de cadre didactice și nedidactice infectate, a spus Tătaru.
Potrivit acestuia, de la începutul pandemiei au fost în jur de 3.200 de copii cu vârste între 0 și 9 ani și 5200 de copii între 10 și 19 ani infectați.
Întrebat dacă este valabilă revenirea la starea de urgență dacă timp de peste cinci zile de înregistrează mai mult de 2.000 de cazuri, Tătaru a răspuns că starea de urgență în acest moment nu se impune: „Se impune respectarea regulilor”.
Întrebat dacă ar trebui să fie îngrijorător faptul că şi vineri au fost raportate peste 2.000 de cazuri de COVID 19, ministrul a spus: “Pe o parte dintre noi care nu credem şi nu înţelegem, ar trebui să ne îngrijoreze, ceilalţi ar trebui să avem o precauţie accentuată”.
“Fiecare activitate, fiecare reglementare care s-a făcut odată cu revenirea la normalitate, începând cu 1 septembrie, are şi norme de aplicare, haideţi să le aşteptăm şi să le vedem că sunt puse în practică”, a spus Tătaru.
Ministrul a precizat că aplicarea normelor privind protecţia sanitară a fost discutată cu inspectorii şcolari în cadrul unei reuniunii la Ministerul Educaţiei, la care a participat şi premierul Ludovic Orban.
“Astăzi am discutat la Ministerul Educaţiei, tocmai acest lucru cu toţi inspectorii şcolari judeţeni, avem un parteneriat, atît noi, părinţii, profesorii, fiecare avem o parte pe care trebuie să o respectăm”, a spus Tătaru.
Pentru că s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului cazurilor de COVID-19 în școlile și liceele din România, iar unitățile de învățământ se închid una câte una și își trimit elevii să învețe online, la Ministerul Educației, premierul Ludovic Orban și mai mulți miniștri s-au întâlnit pentru a discuta despre măsurile ce se impun.
Orban a spus, înainte de analiza situației școale la Ministerul Educației, că anul școlar actual nu are cum să fie compromis, pentru că abia a început: „Dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca acestea să fie la școală nu este foarte mare”.
„Din ceea ce am urmărit, dacă există îmbolnăviri, probabilitatea ca aceste îmbolnăviri să fie la școală nu este foarte mare”, a spus Orban.
Întrebat despre situația îmbolnăvirilor în rândul elevilor și al profesorilor, premierul a răspund că „e o chestiune care nu ține de Ministerul Educației” și tocmai din acest motiv a invitat la întâlnirea de la MEC și Ministerul Sănătății și pe secretarul de stat Raed Arafat, „pentru a găsi împreună cele mai bune soluții să se corecteze eventualele disfuncționalități și de a lua măsuri care să îmbunătățească procesul educațional și în același timp să protejeze sănătatea copiilor”.
Un număr de 2.343 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate, faţă de ultima raportare, în urma testelor efectuate la nivel naţional, informează, vineri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS).
Acestea sunt cazuri care nu au mai avut anterior un test pozitiv, precizează GCS.
Până vineri, pe teritoriul României, au fost confirmate 132.001 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Un număr de 105.582 de persoane au fost declarate vindecate.
Potrivit sursei citate, până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 2.471.499 de teste privind infecţia cu SARS-CoV-2. Dintre acestea, 26.011 au fost efectuate în ultimele 24 de ore – 15.436 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 10.575 la cerere.