O varianta inovativa pentru clasica si mult-iubita placinta cu mere este placinta cu mere si gutui. Gutuile ii ofera un plus de savoare si un gust care aminteste de Craciun si de copilarie. Reteta este oferta de www.labucatarie.ro
Ingrediente pentru placinta de post cu mere si gutui
Ingrediente pentru blat
• 270 ml apa;
• 500 g faina ;
• 100 g zahar;
• 1 varf de cutit sare;
• 2 linguri ulei de floarea soarelui;
• 15 g drojdie proaspata.
Ingrediente pentru compozitie
• 2 gutui mari;
• 4 mere mari;
• ½ lingurita scortisoara pudra;
• 100 g zahar;
• 2 plicuri zahar vanilat.
Mod de preparare
Incalziti apa, dupa care turnati-o intr-un vas de sticla si amestecati-o cu zaharul, sarea si drojdia, pana se dizolva. Adaugati uleiul, dupa care faina si framantati pana obtineti un aluat consistent. Aluatul astfel obtinut ungeti-l cu ulei si lasati-l in bol sa dospeasca, acoperit cu un prosop de bucatarie, aproximativ o ora.
Intre timp, curatati de coaja merele si gutuile si dati-le pe razatoarea mare. Puneti-le pe foc intr-o oala, impreuna cu zaharul si zaharul vanilat si amestecati aproximativ 15 minute, pana se inmoaie si capata o consistenta omogena. Spre final, adaugati scortisoara si amestecati. In functie de cat de dulci sau acrisoare sunt merele, mai puteti adauga zahar in compozitie, dupa gust, amestecand pana se topeste. Cand amestecul este gata, luati oala de pe foc si mutati-l intr-o farfurie intinsa, sa se raceasca.
Dupa ce aluatul a crescut, impartiti-l in doua jumatati, pe planseta de lucru si pregatiti o tava pentru tarta, cu hartie de copt. Intindeti o jumatate din aluat si puneti-o in tava, imbracand si marginile. Turnati peste aluat compozitia de mere si gutui racita. Intindeti pe blatul de lucru cealalta jumatate de aluat si taiati-o in fasii late de 1-2 cm, in functie de preferinta. Puneti un rand de fasii peste compozitia din tava, distantate, dupa care un alt rand, in sens invers. Dati tava la cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius si lasati-o 20-30 minute, pana se rumeneste. Scoateti-o din cuptor si lasati-o sa se raceasca, dupa care serviti-o pudrata cu zahar.
www.labucatarie.ro va ureaza spor la prajiturit si Pofta buna!