Îmbunătățirea infrastructurii școlare, decontarea integrală a transportului pentru elevi și suplimentarea numărului de consilieri și medici școlari, împreună cu introducerea orelor de educație pentru sănătate în programă sunt doar câteva dintre recomandările pe care delegația copiilor participanți la Forumul Național al Copiilor le-au înmânat, joi, miniștrilor Educației și Sănătății.
Ministrul Educației, Pavel Năstase, a admis că una dintre principalele probleme ale școlii este infrastructura deficitară și a subliniat importanța voluntariatului în procesul educațional. La rândul lui, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a vorbit despre importanța unei dezvoltări cognitive și emoționale a copiilor, bazate pe respectatea orelor de odihnă, alimentație sănătoasă și sport.
Copiii participanți la cea de-a XVII-a ediție a Forumului Național al Copiilor, un eveniment de tradiție al Organizației Salvați Copiii România, au prezentat autorităților o serie de recomandări pentru îmbunătățirea sistemului de educație, prin asigurarea accesului egal la școală și servicii medicale pentru toți copiii, educație de calitate și instituirea elevului ca partener egal de dialog.
Una dintre problemele ridicate de copii la întâlnirea cu ministrul Educației a fost cea a infrastructurii vulnerabile a școlilor: lipsa sălilor de sport și a cantinelor.
„Cea mai gravă problemă o reprezintă spațiul pentru învățământ. Există un program, potrivit căruia în următorii patru ani ar trebui să se rezolve aceste probleme. Din datele mele, sunt peste 2000 de unități școlare care nu au avizele necesare”, a spus ministrul Educației, Pavel Năstase.
Vlad, unul dintre voluntarii Salvați Copiii, i-a relatat ministrului Educației situația școlii unde a învățat el, într-o comună din Iași: ”Copiii învățau în trei schimburi, pentru că era o școală foarte mică și veche, iar proiectul de construire a unui corp nou de clădire a început cu mulți ani în urmă și nu s-a finalizat nici până în prezent, când eu sunt la liceu.” Ministrul Educației a dat asigurări că acest caz va fi verificat, pentru a se putea lua măsuri ulterioare.
Pentru că una dintre problemele grave ale școlii rămâne cea a accesului limitat pentru copiii din mediile sociale vulnerabile, Pavel Năstase a solicitat transmiterea unei note către toate Inspectoratele Școlare Județene, în vederea centralizării informațiilor referitoare la situația decontării transportului.
Totodată, ministrul Educației, Pavel Năstase, a subliniat importanța voluntariatului și a apreciat dialogul cu delegația Salvați Copiii: „Sunt de părere că nu fructificăm suficient voluntariatul în România; unele dintre urgențele legate de accesul la educație de calitate se pot rezolva prin încurajarea voluntariatului. O parte dintre problemele semnalate de copii erau cunoscute la nivelul ministerului, dar când sunt prezentate de ei, care sunt direct vizați, informațiile au o altă greutate”.
După dialogul purtat cu ministrul Educației, desfășurat într-un context informal și încurajator pentru copii, delegația de elevi a ajuns la Ministerul Sănătății. ”Medicina școlară este prioritatea acestui guvern”, i-a întâmpinat pe copii ministrul Sănătății, Florian Bodog.
Principalele puncte aflate pe agenda copiilor au fost creșterea numărului de consilieri și de medici școlari, introducerea în programă a orelor de educație pentru sănătate, nutriția sănătoasă și implicarea Consiliului Elevilor în gestionarea fondurilor destinate igienizării şcolilor: „Avem în vedere înlocuirea programului Cornul și laptele cu o masă caldă. Va intra în strategia noastră pentru o nutriție sănătoasă”, a reiterat Florian Bodog, ministrul Sănătății.
Alte recomandări pe care copiii le-au făcut ministrului Sănătății sunt crearea de programe de educaţie parentală destinate informării corecte a părinţilor în ceea ce priveşte necesitatea educaţiei pentru sănătate, inclusiv sănătatea emoţională în rândul copiilor, finanţarea de resurse digitale (website-uri, bloguri, aplicaţii) pe temele specifice educaţiei pentru sănătate: nutriţie şi exerciţiu fizic, consum de substanţe, situaţii de risc, educaţie sexuală, sănătate emoţională, educaţie pentru igienă, precum și înfiinţarea de linii telefonice gratuite de consiliere pentru copii şi tineri care se confruntă cu dificultăţi specifice vârstei.
Documentul care conține recomandările copiilor a fost semnat de către cei doi miniștri, ca o confirmare că propunerile făcute vor fi luate în considerare în procesul de îmbunătățire a cadrului legislativ și a politicilor publice pentru copii.
”Este un semn bun că miniștrii Educației și Sănătății au avut această deschidere, de a-i asculta pe copii și de a lua în considerare recomandările acestora, pentru o educație de calitate. Salvați Copiii are în elevi și în rețeaua de voluntari cei mai buni parteneri de dialog, iar primul pas spre îmbunătățirea sistemului de educație chiar acesta este, să ne ascultăm copiii și să înțelegem punctul lor de vedere. Sunt copii extrem de pragmatici, care înțeleg în nuanțe sistemul și care au propuneri concrete, funcționale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.
De asemenea, alte șase delegații ale copiilor participanți la Forumul Național al Copiilor au mai fost primite, în cursul zilei de ieri, de: doamna Daniela Pescaru, Secretar de Stat – Ministerul Finanțelor Publice, domnul Adrian Rândunică, Secretar de Stat – Ministerul Muncii și Justiției Sociale, doamna Elena Tudor, Director General, și doamna Cristina Cuculaș, Șef Serviciu în cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, doamna Lavinia Zlotea, Director Adjunct al Direcției Drepturilor Omului din Ministerul Afacerilor Externe, domnul Radu Aldea, consilier în cadrul Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială a Senatului, doamna Ioana Mînzu și domnul Ioan Voica, consilieri în cadrul Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport a Camerei Deputaților. Temele abordate în aceste întâlniri au fost similare: accesul copiilor la educație de calitate și servicii de sănătate.