Experții au tras alarma acum mulți ani: mâncăm prea puține legume și fructe, iar acest obicei ne poate afecta starea de sănătate a organismului și provocă multe boli. În cazul copiilor, părinții sunt cei care creează modele comportamentale, inclusiv în ceea ce priveşte alimentația. Educarea încă de la cea mai fragedă vârstă și obișnuirea copilului cu gustul legumelor și fructelor îl vor face pe acesta ca, la vârste mai mari, să facă alegerile alimentare corecte.
Consumul redus de legume și fructe la copii trezește îngrijorarea fiindcă, în perioada de dezvoltare și creștere intensificată, ei au nevoie de compuși nutritivi și vitamine pe care organismul uman nu le poate produce singur. De aceea, în ultimii ani, au apărut numeroase inițiative de propagare a programului celor 5 porții de legume și fructe zilnice. La fel de important este, insa, rolul părinților de a-i oferi copilului modele bune referitoare la alimentație.
Împreună e mai plăcut
Permite-i copilului să participe la prepararea meselor. Încă din faza cumpărăturilor, poate alege acele legume și fructe care îi trezesc interesul datorită culorii sau texturii.
Oferă-i posibilitatea de a alege
Decideți împreună ce va mânca astăzi copilul. Negociază și, dacă alege alimente cu valori nutritive scăzute, propune-i un pahar de suc 100% sau o porție de mousse ca o completare a compușilor nutritivi absenți.
Propune-i gustări hrănitoare
Când pregăteşti gustarea copilului tău, nu uita să pui un fruct proaspăt, o sticluță de suc sau un mousse de legume și fructe. Gustările de acest fel sunt ușor de consumat la școală sau în aer liber și, în același timp, aduc aportul necesar de compuși nutritivi și energie.
Nu-ți fie teamă de produse preparate
Sucurile de fructe, în ciuda părerilor multora, nu sunt îndulcite artificial deoarece acest lucru este interzis de normele Uniunii Europene[1].Conțin doar zaharurile prezente în mod natural în fructele din care au fost produse.Pe etichetele sucurilor vom găsi lista fructelor folosite în ordinea descrescătoare a proporției conținute de suc sau pastă din acestea și, datorită acestui lucru, vom ști exact ce consumăm. Sucurile nu conțin nici substanțe artificiale – conservanți sau coloranți. Situația este asemănătoare în cazul mousse-urilor – acestea sunt produse pe bază de paste de legume și fructe, valoroase datorită conținutului de fibre. Sucurile100% și mousse-urile, le permit copiilor să cunoască și să se obișnuiască cu gustul fructelor și legumelor ceea ce are ca rezultat dobândirea unor obiceiuri alimentare corecte.
[1] DIRECTIVA PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI 2012/12/UEdin 19 aprilie 2012, de modificare a DirectiveiConsiliului 2001/112/CE privind sucurile de fructe și unele produse asemănătoare, destinate consumului de către oameni http://www.kups.org.pl/index/?id=218a0aefd1d1a4be65601cc6ddc1520e