Legea nr. 77/2016 privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite, intra in vigoare de vineri, 13 mai, ceea ce înseamnă că, începând de astazi, persoanele care au credit ipotecar vor putea să scape de toate datoriile contractuale prin cedarea imobilului ipotecat.
Persoanele care au făcut un credit ipotecar şi nu-şi mai pot plăti ratele au la dispoziţie varianta dării în plată, conform actului normativ. Persoanele interesate pot alege să cedeze băncii sau instituţiei financiare nebancare imobilul ipotecat şi vor scăpa de toate datoriile pe care le au în baza contractului de credit.
Darea în plată va fi posibilă doar cu îndeplinirea anumitor condiţii şi va implica o serie de costuri pentru persoanele fizice, fiind o opţiune care va fi la dispoziţia oricărei persoane fizice care are raporturi juridice cu o instituţie de credit, o instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţelor deţinute asupra consumatorului.
Orice persoană care a făcut un credit ipotecar va putea să apeleze la darea în plată, însă nu şi dacă are un credit obţinut prin programul “Prima casă”.
Pentru a putea stinge datoriile contractuale prin darea în plată, vor trebui îndeplinite mai multe condiţii:
- să fie vorba de un raport juridic între o persoană fizică şi o instituţie de credit, o instituţie financiară nebancară sau un cesionar al creanţei deţinute asupra consumatorului;
- împrumutul să fie de maximum 250.000 de euro (echivalent în lei, potrivit cursului Băncii Naţionale a României, la data încheierii contractului de credit);
- creditul să fie contractat pentru cumpărarea, construirea, extinderea, modernizarea, amenajarea, reabilitarea unei locuinţe sau, indiferent de scopul contractării, să fie garantat cu cel puţin o locuinţă;
consumatorul să nu fi fost condamnat pentru infracţiuni în legătură cu creditul pentru care cere aplicarea dării în plată. - Important de ştiut este că, dacă persoanele fizice au garantat creditul cu două sau mai multe bunuri, acestea vor fi nevoite să le ofere în plată pe toate, pentru a putea beneficia de prevederile Legii nr. 77/2016.
Legea dării în plată se va aplica atât contractelor de credit încheiate începând cu data de 13 mai, cât şi celor aflate în derulare la acel moment.
Bancherii vorbesc despre reducerea creditarii odata cu cresterea avansului pentru creditele ipotecare si imobiliare, o masura de protectie luata de banci in fata cresterii riscurilor.
Cinci banci – Banca Romaneasca, Raiffeisen Bank, Garanti Bank, Bancpost si Intesa Sanpaolo Bank – au marit avansul inainte ca legea darii in plata sa fie votata, iar BRD si Alpha Bank au aplicat masuri dupa votul din Camera Deputatilor, din 13 aprilie.
Banca de stat CEC Bank a anuntat ca mareste la 30% avansul la creditele imobiliare si majoreaza marja de dobanda la imprumuturi cu 1 punct procentual in cazul creditelor in lei si cu 2 puncte procentuale la cele in valuta. ING Bank a marit avansul la creditele imobiliare in lei de la 15% la 25%.
UniCredit Bank, va majora de luni, 16 mai, avansul pentru creditele imobiliare si ipotecare la 25%, de la 15% pentru finantarile in lei, respectiv 20% pentru cele in euro.