Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat luni prin intermediul unui raport ca obezitatea în rândul copiilor sub cinci ani atinge cote “alarmante”, devenind un “coșmar exploziv” în țările în curs de dezvoltare, îndeosebi în Africa, unde rata s-a dublat din 1990.
Studiul desfășurat timp de doi ani în peste 100 de țări a ajuns la concluzia că guvernele și politicile de sănătate publică trebuie să se afle în prima linie pentru a combate această epidemie.
“Care este mesajul principal? Acela că nu sunt de vină copiii”, a declarant Peter Gluckman, copreședinte al Comisiei asupra eradicării obezității infantile – The Commission on Ending Childhood Obesity (ECHO). Factori biologici, un comportament nespecific unei alimentații echilibrate, reducerea activității fizice în unitățile școlare și nereglementarea vânzării de produse care îngrașă se numără printre cauzele agravării epidemiei, care necesită un răspuns coordonat global, apreciază raportul.
Dacă nu se întreprinde nimic, “epidemia de obezitate ar putea reduce la zero progresele în domeniul sănătății care au contribuit la creșterea duratei vieții la scară mondială”, avertizează Comisia.
Peter Gluckman admite că recomandările menționate în raport par a ține de bunul simț: promovarea unor bune obiceiuri alimentare, activitate fizică, observare psihologică a copiilor obezi. Însă, după cum subliniază autorii, principiile de bun simț nu au fost suficient puse în aplicare de guverne, iar numărul copiilor supraponderali a trecut de la 31 de milioane în 1990 la 41 de milioane în 2014. “Până în prezent, progresele înregistrate în combaterea obezității infantile au fost lente și neregulate”, arată ei.
“Obezitatea infantilă este un coșmar exploziv în lumea aflată în dezvoltare”, afirmă Peter Gluckman.
În Africa, numărul copiilor sub cinci ani supraponderali aproape că s-a dublat între 1990 și 2014, trecând de la 5,4 milioane la 10,3 milioane. Rata creșterii în Asia este mai greu de calculat, a adăugat Gluckman, însă aproape jumătate (48%) dintre copiii considerați obezi în lume se află în țările asiatice. Un sfert sunt din Africa.
Raportul subliniază că în țările bogate copiii proveniți din familii sărace prezintă o probabilitate mai mare să fie obezi, îndeosebi ca urmare a prețului mic al hranei fast-food, cu conținut ridicat de zahăr. În schimb, în țările sărace, copiii familiilor avute sunt expuși mai mult riscului obezității, mai ales în țările în care “din punct de vedere cultural, un copil suprapoderal este considerat adesea un copil sănătos”, se arată în raport.
Conform autorilor raportului, două procese biologice expun copiii riscului de obezitate după naștere. Primul, numit “decalaj”, rezultă dintr-o malnutriție, chiar ușoară, în timpul sarcinii și a vârstei celei mai fragede, care ar putea avea impact asupra funcțiilor genetice, rezultând un copil mult mai înclinat să ia în greutate mai târziu. Al doilea proces, numit “al dezvoltării”, poate apărea când mama însărcinată este ea însăși obeză sau suferă de diabet. Acest lucru “predispune copilul la un exces de grăsime, asociat cu tulburări de metabolism și obezitate”.
Specialistii au intocmit o lista cu 6 recomandari pentru guvernele din intreaga lume
Promovarea consumului de alimente sanatoase
Punerea în aplicare a unor programe care să promoveze consumul de alimente sanatoase si reducerea aportului de alimente nesănătoase și băuturi indulcite cu zahar mai ales in cazul copiilor si al adolescentilor.Promovarea activității fizice
Punerea în aplicare a unor programe ample care sa promoveze activitatea fizică și sa stopeze comportamentele sedentare la copii și adolescenți.Sanatatea reproducerii
Intensificarea programelorpivinds reducerea riscului de obezitate din copilarie prin prevenirea greutatii scăzute sau ridicate naștere, a prematuritatii si a altor complicații în timpul sarcinii.Dieta in copilarie si sportul
Indrumare si support pentru promovarea programelor privind abordarea unei diete si a activitatii fizice in copilaria timpurie, cat și de sustinere a obiceiurilor sanatoase in cazul celor mici, prin promovarea alăptării, limitarea consumului de alimente bogate in grasimi, zahar si sare cat si prin asigurarea disponibilității alimentelor sănătoase.
Sănătate, nutriție și activitate fizică pentru copii de vârstă școlară
Implementarea unor programe care să promoveze mediile școlare sănătoase, instruire in domeniul sanatatii si al nutritiei cat si activitatea fizică în rândul copiilor de vârstă școlară și al adolescenților (prin stabilirea de standarde pentru mese la scoala; eliminarea vânzarea de alimente nesănătoase și băuturi, inluderea in programa scolara a unor cursuri de nutritie, sanatate si educația fizică de calitate).Managementul greutatii
Furnizarea la nivel de structura familiala a unor servicii de management al greutatii pentru copii și tineri care sunt obezi.