Comercializarea Nurofenului în farmaciile din ţară a fost interzisa in Australia de Curtea Federală după ce a constatat că producătorii au folosit substanţe identice pentru a trata tipuri diferite de durere. Instanţa a constatat si că preţul de comercializare a Nurofenului în Australia era dublu faţă de preţul standard, potrivit BBC, citat de Mediafax.
Instanţa australiană care a dat sentinţa a constatat că, deşi pe fiecare cutie de medicament se specifica faptul că tratează un alt tip de durere, medicamentul conţinea aceeaşi substanţă activă, ibuprofen 342 mg.
Curtea Federală din Australia a anunţat că produsele trebuie să fie scoase de pe rafturile farmaciilor din Australia în termen de trei luni. Produsele interzise sunt Nurofen pentru dureri de spate, Nurofen pentru dureri menstruale, Nurofen pentru migrene şi Nurofen pentru dureri de cap.
Un reprezentant al companiei britanice care produce Nurofenul susţine că decizia instanţei australiene se referă strict la această ţară şi nu va afecta consumatorii din restul lumii.
Compania britanică Reckitt Benckiser, care produce, pe lângă Nurofen, şi produsele de curăţare Dettol şi Harpic, a fost somată să transmită public, inclusiv pe pagina sa web, decizia curţii de justiţie australiană.
Această situaţie se referă doar la Australia şi nu este valabilă pentru alte ţări sau regiuni, inclusiv România, aşadar toate medicamentele Nurofen vor continua să fie disponibile în România, neexistând schimbări ale ambalajului.
În unele ţări precum Australia, în care medicamentele fără prescripţie medicală (OTC) pot fi cumpărate din magazine ce comercializează bunuri de larg consum, fără a avea sfatul farmacistului, ambalajele specifice unui anumit tip de durere ajută pacienţii, permiţându-le alegerea neasistată a medicamentelor şi auto-medicaţia efectuată într-un mod responsabil.
În România, toate medicamentele OTC, inclusiv toate medicamentele Nurofen, pot fi vândute doar în farmacii, sub supravegherea unui farmacist.
Toate medicamentele OTC autorizate pentru vânzare în Romania sunt aprobate de Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale şi reprezintă subiectul unor controale riguroase, farmaceutice şi clinice, înainte de a li se aproba autorizaţia de punere pe piaţă.