Sforăitul la copiii mici poate semnala o tulburare respiratorie, numită apnee obstructivă, o afecțiune gravă, care necesită intervenție medicală din partea unui specialist ORL, conform ORTHO FACE (Fundația pentru Căi Respiratorii și Excelență Craniofacială), care citează un studiu al Institutului Național de Sănătate din Statele Unite (NIH). Consecințele asupra stării de sănătate includ oboseală cronică în timpul zilei, dificultăți de concentrare, nivel scăzut de oxigen în sânge, probleme metabolice și tulburări ale ritmului cardiac.
Apneea obstructivă are efecte negative și asupra dezvoltării faciale a copiilor, dar poate fi și o consecință a subdezvoltării craniofaciale și a retrognatismului maxilar, iar medicul ortodont joacă un rol crucial în identificarea acestor probleme. „Ca ortodonți, monitorizăm în mod regulat dezvoltarea pacienților noștri și suntem familiarizați cu semnele tulburărilor respiratorii în timpul somnului. Copiii cu obstrucții respiratorii au adesea o față alungită și spațiu insuficient pentru erupția dinților,” explică Dr. Ela Bănică, Specialist în Ortodonție și Ortopedie Dento-Facială.
Studiile estimează că între 1,5 și 6% dintre copiii cu vârste între 2 și 6 ani suferă de apnee obstructivă în somn, o afecțiune gravă care necesită intervenție medicală. Dintre copiii diagnosticați cu tulburări respiratorii în timpul somnului, aproximativ 70% primesc diagnosticul de apnee obstructivă. Cei mai mulți dintre aceștia se confruntă și cu probleme ortodontice și ortopedice dento-faciale. Datele mai arată că 8 din 10 pacienți ortodontici prezintă tulburări respiratorii, ceea ce face necesară monitorizarea acestora.
Dr. Bănică subliniază importanța unei evaluări ortodontice timpurii, ideal în jurul vârstei de 3-6 ani, pentru a identifica și trata la timp problemele respiratorii și ortodontice. Intervențiile timpurii, precum decongestionarea căilor respiratorii, pot avea un impact semnificativ asupra dezvoltării faciale și calității vieții copiilor.
Semnele la care trebuie să fie atenți părinții includ: respirația pe gură, sforăitul și scrâșnitul dinților în timpul somnului, enurezisul (udarea așternutului în timpul nopții) și salivarea excesivă pe pernă pe parcursul nopții. Acestea pot indica o oxigenare insuficientă a creierului, ceea ce pe termen lung poate dăuna grav sănătății copiilor. Aceste probleme nu trec de la sine și necesită intervenție medicală.
Simpozion ORL dedicat obstrucției căilor respiratorii la copii
Fundația ORTHO FACE organizează pe 23 august 2024 un simpozion dedicat obstrucției căilor respiratorii și efectelor asupra dezvoltării feței și dentiției. La eveniment vor participa experți de renume precum Assoc. Prof. Dr. David McIntosh, specialist ORL pediatric din Australia, Prof. Dr. Dan Cristian Gheorghe, Conferențiar la UMF Carol Davila, și Dr. Diana Ionescu, Șef Secție ORL la Spitalul de Copii Victor Gomoiu.