București, 1 august 2024Touched România anunță lansarea proiectului ”CyberAware în jungla digitală”, susținut de Fundația Orange, pentru conștientizarea securității cibernetice în rândul a peste 200 de femei, copii și tineri din comunitatea asociației. Proiectul include seminarii practice și interactive, adaptate nevoilor și experienței beneficiarilor, având ca teme: siguranța cibernetică, identitatea online, cyberbullyingul, precum și distribuirea unui ghid care oferă sfaturi practice și resurse utile pentru navigarea în siguranță pe internet, protecția datelor și prevenirea hărțuirii online.

De aproape 20 de ani, Asociația Touched România lucrează cu femei victime ale violenței domestice, copii și tineri din categorii defavorizate, oferindu-le sprijin holistic pentru a depăși dificultățile cu care se confruntă. Apreciem sprijinul Fundației Orange care înțelege pericolele la care pot fi expuse aceste grupuri vulnerabile. Criminalitatea online este, din păcate, un fenomen în continuă creștere, mai ales în rândul lor, pentru că nu au informațiile necesare despre riscurile pe care le pot întâmpina când folosesc rețelele sociale și internetul”, a declarat Lidia Stoichici, director de dezvoltare în cadrul Touched România.     

Cyberbullyingul, frauda online, furtul de identitate, pornografia infantilă, hărțuirea online sunt câteva exemple ale infracțiunilor la care se expun persoanele vulnerabile. Învățând despre securitatea cibernetică, persoanele din grupul-țintă dezvoltă abilități de gândire critică, devin mai conștiente de comportamentul lor online si înțeleg impactul acțiunilor, atât asupra lor, cât și asupra altora, promovând utilizarea etică și responsabilă a tehnologiei.

Proiectul “Cyberware în jungla digitală” este implementat de Asociația Touched România cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul ediției 2024 a programului ”Susține un ONG”. În luna iulie, au avut loc primele întâlniri cu psihologul Florica Prică care le-a vorbit despre identitatea online și felul în care poate oscila între autenticitate și percepție. La rândul lor, participanții au acceptat să povestească situații și exemple concrete. În luna august, urmează alte workshopuri despre protectia datelor și siguranța cibernetică, iar în septembrie vor avea loc seminarii pentru prevenirea cyberbullyingului.

Prin acest proiect, Touched România reafirmă angajamentul său de a oferi asistență integrată mamelor și copiilor aflați în situații de dificultate, atât prin servicii sociale, cât și prin educație și resurse practice, contribuind la crearea unui mediu online mai sigur și mai protejat pentru toți membrii comunității.

De peste 25 de ani, Touched România este o asociație non-profit, care oferă suport material și holistic, consiliere emoțională și juridică, precum și programe de reintegrare socio-profesională femeilor și copiilor din categorii defavorizate. Printre proiectele derulate de asociație sunt: Centrul Maternal Casa Agar, Programul de Asistență Maternală „Suflete Micuțe”, Programul „Voluntar pentru Destine”, Proiectul „Dar din dar” și Centrul de Reintegrare Socială și Consiliere. Misiunea Touched România este de a schimba în bine viețile copiilor și mamelor aflate în situații de dificultate, prevenind separarea copilului de familie și oferind sprijinul necesar pentru a le ajuta să rămână împreună și să se reintegreze în societate.

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8  milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale. Principalele programe ale fundației sunt: ”Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, “Solidarity FabLabs” și “Centrul Digital pentru Femei”. Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.