Contractul pentru realizarea proiectului tehnic al viitorului complex matern – pediatrie din Arad a fost semnat, au anunţat, luni, responsabilii Consiliului Judeţean (CJ), care transmit că după această etapă, care va dura şase luni, va avea loc licitaţia de atribuire a lucrărilor, investiţia totală fiind estimată la 115 milioane de euro.

“Proiectul tehnic pentru construirea Complexului Matern-Pediatrie Arad este semnat. Este important nu doar pentru Arad, ci pentru tot vestul ţării. După peste 40 de ani, construim la Arad un spital nou, de dimensiunea Spitalului Judeţean (finalizat în 1981), care va include toate specializările pentru copii. Proiectarea tehnică va fi realizată în jumătate de an, apoi deschidem procedura pentru construcţia propriu-zisă. Complexul Matern-Pediatrie va fi construit în spatele clădirii Spitalului Judeţean, înspre Expo Market Jackson. Valoarea investiţiei, finanţată prin PNRR, este de 115 milioane de euro”, a transmis directorul Direcţiei de Comunicare şi Strategii din CJ Arad, Andrei Ando.

Preşedintele CJ Arad, Iustin Cionca, şi ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, au semnat contractul de finanţare pentru construirea complexului în martie 2023. Cionca declarase, la acel moment, că secţiile pentru copii din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad “funcţionează împrăştiate în mai multe clădiri, pe străzi diferite”.

“Unele dintre aceste clădiri sunt revendicate, altele sunt degradate şi au fost construite în anii 1800. Ele pot fi doar întreţinute, nu şi refăcute, pentru că legea nu permite refacerea clădirilor care sunt revendicate”, spunea Cionca.

Studiul de fezabilitate al proiectului a fost finalizat tot în 2023.

Clădirea ar urma să aibă zece etaje (demisol, parter, şapte etaje plus un etaj tehnic), heliport şi o arie desfăşurată de 25.165 de metri pătraţi, cu arie utilă de 18.256 de metri pătraţi. Unitatea este prevăzută cu 312 paturi în regim de spitalizare continuă şi 23 de paturi pentru spitalizare de zi.

Actuala maternitate din Arad este o clădire istorică degradată, care a fost retrocedată de stat proprietarilor şi pentru care se plăteşte chirie.