Aproape 20 de milioane de copii din Uniunea Europeană erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul ţărilor membre UE, arată datele publicate vineri de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).
Cifra se referă la copiii cu vârste de până la 18 de ani şi este relativ stabilă faţă de 2022, înregistrându-se doar o uşoară creştere, de 0,1 puncte procentuale (pp).
Cele mai ridicate valori raportate anul trecut au fost în România (39%), Spania (34,5%) şi Bulgaria (33,9%), iar cele mai scăzute în Slovenia (10,7%), Finlanda (13,8%) şi Ţările de Jos (14,3%).
Situaţia adulţilor este asemănătoare, aproape o treime (32%) dintre români erau expuşi anul trecut riscului de sărăcie şi excluziune socială, aceasta fiind de departe cea mai mare pondere înregistrată în rândul ţărilor membre ale Uniunii Europene în anul 2023.
Conform datelor recente ale Eurostat, anul trecut, 94,6 milioane de persoane din UE (echivalentul a 21% din populaţie) erau supuse riscului de sărăcie şi excluziune socială, adică trăiau într-o gospodărie care se confrunta cu cel puţin una dintre cele trei situaţii: risc de sărăcie, deprivare materială şi socială severă şi/sau trăiau într-o gospodărie cu intensitate foarte redusă a muncii.
În rândul statelor membre UE, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială se înregistra în România (32%), Bulgaria (30%), Spania (27%) şi Grecia (26%). Pe de altă parte, cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda şi Polonia (ambele cu 16%).
În cazul României, ponderea persoanelor expuse riscului de sărăcie şi excluziune socială a scăzut de la 34,4% în 2022 la 32% în 2023.