Sunt copiii noștri răsfățați? De asta ne temem adesea. Cu toate acestea, este, de asemenea, simplu să-i ajuți să-și dezvolte partea lor de generozitate și empatie față de ceilalți datorită câtorva obiceiuri. Un psiholog ne arată cum să o facem.
Copiii au nevoie de multă atenție, dar pot învăța și să dăruiască! Generozitatea este o calitate esențială, întrucât ea stă la baza empatiei și a legăturii cu ceilalți, atât de necesare pentru „conviețuirea”. Niciodată nu este prea devreme pentru a învăța: este dovedit științific că copiii cu vârsta cuprinsă între 15 și 18 luni sunt pregătiți în mod natural să-și împartă jucăriile unui copil necunoscut. Cultivarea acestei calități înnăscute ar putea fi, prin urmare, cheia unei mai bune înțelegeri într-un grup. Dar știi cum să o faci? În Psychology Today, Pamela D. Brown, un psiholog american, ne oferă 4 idei interesante.
Învață-i să identifice emoțiile celorlalți
Pentru a învăța generozitatea, primul punct se rezumă la a-ți ajuta copiii să detecteze diferitele emoții și comportamente asociate la alții, să-i înveți să „citească” mesajele trimise. Cealaltă persoană este tristă, fericită, timidă și cum se traduce asta? Inventează jocuri de rol, recreează situații și cere în mod regulat copilului să-și imagineze cum s-ar putea simți cealaltă persoană.
Felicită copilul pentru faptele lor bune
Când copilul tău dăruiește altui copil sau îl acceptă în joaca lui, nu ezita să promovezi efectul pozitiv al acțiunii sale și bucuria copilului cu care împărtășește. El trebuie să simtă că este o acțiune benefică. „Bravo, ți-ai împărtășit prăjiturile, figurinele cu prietenul tău. Uite ce bine te simti.” Recompensa emoțională fiind importantă pentru copil, acesta va fi mândru că a făcut bine.
Condus de exemplu
Zi de zi, copiii ne urmăresc. Dacă doriți să încurajați un comportament bun din partea lor, este deci esențial să lucrați la propriul comportament. Depinde, așadar, să dai dovadă de generozitate față de cei dragi, să dai o mână de ajutor aproapelui sau să faci donații (la asociații, la bănci de alimente etc.), implicându-ți copiii în explicarea lor pozitivă. obiectivul acestor mici acțiuni cotidiene.
Folosește jocul pentru a dezvolta generozitatea
În cele din urmă, folosirea jocului în sine poate fi o modalitate bună de a angaja generozitatea. Fie optând pentru un joc de masă colaborativ, ideal pentru a juca împreună și a-ți împărți câștigurile, fără a fi în competiție, fie prin organizarea de jocuri colective cu mai mulți copii, și subliniind importanța împrumutului jucăriilor tale, a jocului cu toată lumea fără excepție pentru a arată importanța acceptării celorlalți. Elemente fundamentale pe care, fără îndoială, le vor purta de-a lungul copilăriei și chiar a vieții.