Pe data de 5 octombrie, de Ziua Mondială a Educației, o colecție de 5 expoziții fotografice vor ilustra proiectele de educație intergenerațională derulate în Blaj, Bonțida, Buziaș, Dezmir și București, comunități în care Fundația Regală Margareta a României și Fundația Bosch România susțin Centrele Generații. Expozițiile prezintă o colecție de momente surprinse la centrele de zi din comunitate, unde seniorii sunt voluntari pentru copii, contribuind astfel la progresul lor școlar, precum și la dezvoltarea unor abilități vocaționale și socio-emoționale.
În cadrul Centrelor Generații, activitățile educaționale, atelierele și cluburile în beneficiul copiilor se bazează pe experiența de viață și pasiunile persoanelor vârstnice. Astfel, ateliere pe teme diverse precum: gastronomie, meșteșuguri, teatru, pictură, grădinărit, bune maniere etc – au fost incluse în portofoliul de activități educaționale ale centrelor de zi. Aceste activități fac centrele sociale atractive pentru copiii din familii defavorizate din punct de vedere economico-social și au un impact semnificativ în reducerea abandonului școlar și optimizarea relației cu școala, precum și în îmbunătățirea rezultatelor școlare și a frecvenței la cursuri.
Expozițiile Generații ilustrează în spațiul public atmosfera intergenerațională a centrelor – participanți, activități, relații și emoții, surprinse în cadrul proiectelor din fiecare comunitate. Astfel, este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și aportul fiecărei generații în crearea unei societății sustenabile. Expozițiile Generații fac parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și valorizarea fiecărei categorii sociale.
Rapoartele de țară arată că rata abandonului școlar este în România de două ori mai mare decât media europeană. Dintr-o generație de copii care intră în clasa întâi, în medie, peste 14% abandonează școala înainte să termine clasa a VIII-a, arată ultimul raport Starea Învățământului Preuniversitar din România. In același timp, aproape jumătate dintre cei peste 3.7 milioane de vârstnici ai României se confruntă cu singurătatea și sentimentul de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională.
Ca o soluție la aceste două probleme, începând cu 2015, Fundația a dezvoltat un program complementar de educație intergenerațională, bazat pe colaborarea între generații, pe transferul de cunoștințe, valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi și relevanți în comunitate.
Pe parcursul anului 2023, activitățile intergeneraționale susținute de Fundația Regală Margareta a României și Fundația Bosch România se desfășoară în cadrul centrelor operate de Asociația Caritas Mitropolitan Greco-Catolic în Blaj, Fundația Creștina Diakonia în Bonțida, Asociația Stern der Hoffnung în Buziaș, Asociația Something New din Dezmir și Fundația Sfântul Dimitrie din sectorul 2, București. Centrele Generații sprijină un total de 146 copii, cu ajutor material, școlar și socio-emoțional, cu aportul a 46 seniori care activează prin voluntariat ca mentori, educatori, instructori sau consilieri, oameni model și inspirație pentru copii.
Expozițiile Generații pot fi vizitate astfel:
- Centrul Bunul Samaritean din Blaj, jud. Alba
Perioada expoziției: 5-8 octombrie 2023
Locația expoziției: Centrul de zi, str. Andrei Șaguna, nr. 20
- Centrul de zi pentru copiii din familii în dificultate, Fundația Creștină Diakonia Cluj
Perioada expoziției: 4-5 octombrie 2023
Locația expoziției: Căminul Cultural
- Centrul Stern der Hoffnung din Buziaș, jud. Timiș
Perioada expoziției: 5-6 octombrie 2023
Locația expoziției: Parcul Central Buziaș, Colonada Centrală
- Centrul Comunitar Dezmir – Asociația Something New, jud. Cluj
Perioada expoziției 3-8 octombrie 2023
Locația expoziției: Căminul Cultural Dezmir, str. Viilor, nr. 1
- Centrul pentru Educație şi Sprijin Comunitar, Fundația Sfântul Dimitrie, București
Perioada expoziției: 2-6 octombrie 2023
Locația expoziției: Fundația Sfântul Dimitrie, str. Agricultori, nr. 62, București, Sector 2