Doar o zi ne mai desparte de evenimentul maraton „Noapte albă pentru zile negre“, organizat de Crucea Roșie Română în perioada 1-2 iulie, în Parcul Mogoșoaia, cu ocazia aniversării a 147 de ani de activitate.
În timpul zilei, sâmbătă în intervalul orar 10:00 – 18:00 și duminică în intervalul orar 10:00 – 16:00, se vor desfășura ateliere educative și activități pentru copii, simulări de prim ajutor din oră în oră, iar doritorii vor primi sfaturi și vor participa la demonstrații salvatoare de viață. Publicul va fi familiarizat cu toate funcțiunile, logistica și expertiza pe care Crucea Roșie Română le are și la care apelează atunci când este nevoie să intervină de urgență pentru a salva vieți.
Atelierele sunt interactive și acoperă diverse zone de interes pentru adulți și copii, de la educație pentru sănătate până la drept umanitar internațional, fiind concepute astfel încât să ofere informații utile și ușor accesibile. Roata imunizării te învață cum funcționează sistemul imunitar, twisterul vieții sănătoase îți arată care sunt viciile care te pot scoate din joc, atelierul Banca de alimente te ajută să înțelegi de ce anume au nevoie familiile din medii defavorizate, Escape Room-ul de tip labirint îți oferă o lecție despre importanța emblemei de Cruce Roșie în situații-limită, iar lista de activități este mult mai lungă. Participarea la toate activitățile din timpul zilei este gratuită.
„Zilele de 1-2 iulie înseamnă pentru noi mai mult decât un eveniment aniversar. Înseamnă un prilej deosebit de a face cunoscută și accesibilă publicului însăși misiunea organizației noastre. Ne dorim ca aceste zile să reflecte valorile care definesc cei 147 de ani de Cruce Roșie în România, angajamentul nostru constant pentru umanitate și, mai ales, mobilizarea de forțe exemplară necesară în cazul unei catastrofe, pentru ca oamenii să înțeleagă cât este de important să fie pregătiți și să acționeze corect și solidar într-o astfel de situație nedorită. Este mai mult decât o tabără de informare și de pregătire, este o lecție de viață, la care ne dorim să avem alături un număr cât mai mare de familii, tineri și copii dornici să descopere activitatea noastră umanitară și să ducă Binele mai departe“, a declarat dl. Ioan-Silviu Lefter, director general Crucea Roșie Română.
În timpul nopții, participanții care s-au înscris vor putea să rămână în corturi de campanie, având la dispoziție un kit de supraviețuire. Astfel, cei care își doresc să trăiască până la capăt experiența, emoțiile și provocările unei nopți sub cerul liber, în cel mai autentic mod, pot petrece o noapte într-un cort de campanie.
PROGRAMUL COMPLET AL ATELIERELOR
Ateliere Educație pentru sănătate:
- Roata imunizării – totul despre sistemul imunitar
- Vacciniști vs Antivacciniști: cu participanți cu vârste între 12-18 ani.
- Twisterul vieții sănătoase: „Pe ce va pica săgeata? Pe un stil de viață sănătos sau pe un viciu care te va scoate din joc?”
- Atelier interactiv Banca de Alimente – adulți. Cu recomandări pentru organizarea listei de cumpăraturi, dar și cu informații despre persoanele din mediile defavorizate care au nevoie în mod constant de alimente.
- Atelier interactiv Banca de alimente – copii, unde vor învăța cum să facă o listă de cumpărături, dar și cum să ajute comunitățile defavorizate.
- Farfuria sănătoasă, un atelier la care cei mici vor primi informații despre stilul de viață sănătos. Vârsta maximă de participare – 12 ani.
- Mini plantare. Un atelier la care participanții vor învăța cum își pot amenaja propria grădină.
Atelier Restabilirea legăturilor de familie
Atelier de Prim Ajutor (din oră în oră) – în cadrul căruia vor avea loc diferite demonstrații cu manevre de prim ajutor.
Atelier Emblemă și Drept Umanitar Internațional – cei mici vor primi informații utile și se vor familiariza cu emblemele Crucii Roșii.
Atelier Fundraising – în cadrul căruia copiii vor afla cum își pot ajuta semenii, cum să facă economii. Totodată, vor putea participa la concursuri cu premii.
Atelier Psihosocial – se va desfășura la cortul de Suport Psihosocial, unde participanții vor afla cum să facă față emoțiilor intense și unde ar putea să solicite ajutor după un eveniment marcant.
Atelier Logistică – unde participanții se vor familiariza cu utilizarea echipamentelor și a materialelor destinate intervențiilor de urgență.
Atelier Treasure Hunt – unde participanții vor primi diferite provocări, cu indicii de-a lungul unui traseu, pe care vor trebui să le găsească. Aventura va avea loc pe data de 1 iulie în intervalul 17:00-18:00, iar pe 2 iulie în intervalul orar 12.00-13.00, cu înscriere în prealabil și minimum 2 echipe înscrise.
Atelier Dezastre – în cadrul atelierului, micii vizitatori vor învăța ce să facă în caz de dezastre, dar și cum își pot forma o trusă de supraviețuire.
Mai multe detalii despre acest eveniment se găsesc pe http://noaptealba.crucearosie.ro. Cei care nu pot participa, dar doresc să susțină activitățile, pot contribui cu o donație pentru victimele dezastrelor, pe site-ul Crucii Roșii Române.
Parteneri media: PRO TV, KISS FM, Psychologies, Revista CARIERE, Itsy Bitsy.
Mulțumim pentru sprijin Primăriei Mogoșoaia și Filialei de Cruce Roșie Ilfov.
În fiecare zi, de 147 de ani, Crucea Roșie Română este prezentă cu devotament și implicare în comunități și dezvoltă necontenit proiecte umanitare, dedicate celor mai vulnerabili dintre semenii noștri, contribuind în toate formele la alinarea suferinței lor, protejându-le sănătatea și viața.
În slujba binelui, cerul este limita!
Despre Crucea Roșie Română
Societatea Națională de Cruce Roșie din România, înființată în 1876, este o organizație umanitară membră a Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie, auxiliară autorității publice și abilitată prin lege să asigure asistență umanitară în caz de dezastre și să vină în sprijinul persoanelor vulnerabile, serviciile fiind acordate voluntar, imparțial și neutru. Organizația contribuie, prin programele desfășurate, la prevenirea și alinarea suferinței sub toate formele, protejează sănătatea și viața, promovează respectul față de demnitatea umană, fără nicio discriminare bazată pe naționalitate, rasă, sex, religie, vârstă, apartenență socială sau politică. Crucea Roșie Română este prezentă la nivel național, cu reprezentanțe la fiecare nivel teritorial, cu 47 de filiale, 624 de subfiliale și 399 comisii. 8 928 de voluntari se implică activ în activitățile Crucii Roșii Române.
Umanitate, Imparțialitate, Neutralitate, Independență, Voluntariat, Unitate și Universalitate sunt principiile fundamentale pe care Crucea Roșie Română se bazează în acțiunile sale.
Semnatarii actului de înființare al Crucii Roșii Române la 4 iulie 1876 au fost Prințul Dimitrie Ghica, Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, Gr. G. Cantacuzino, C.A. Rosetti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza si Carol Davila. Nume sonore ale istoriei și culturii române – Regina Maria, Regina Elena, Regina Ana, George Enescu, Grigoraș Dinicu, Cella Delavrancea – au contribuit cu spiritul lor umanitar la alinarea suferințelor celor mai vulnerabile persoane.