După ce mai mult de 300 de copii au murit în urma ingestiei de sirop de tuse, în unele țări cu nivel scăzut de dezvoltare, Organizația Mondială a Sănătații a lansat o avertizare serioasă pe această temă. Nu de alta, dar este o perioadă cu vacanțe și o parte din români călătoresc în țari exotice, alături de copiii lor”, semnalează medicul Mihai Craiu.
Acesta explică faptul că de peste 20 de ani OMS avertizează asupra riscurilor asociate folosirii siropurilor de tuse la copiii care nu știu să expectoreze, in special cei cu vârstă sub 5 ani. Există țări precum SUA sau Canada unde nu poți cumpăra sirop de tuse pentru copii, fără o prescripție medicală.
”Dacă veți merge în călătorie departe, în țări exotice, alături de copiii dumneavoastră, nu cumpărați de acolo medicație pentru copii, fără consult și prescripție medicală. Eventual documentați-vă anterior călătoriei în țara respectivă… Căci in ultimele zile au fost consemnate decese la copil în Camerun sau Gabon, etc”, spune medicul.
Pentru părinții foarte speriați/prudenți, dr. Mihai Craiu precizează că ar fi utile, în trusa de vacanță, câteva medicamente, cumpărate în România: un antitermic ce a avut efecte bune cu altă ocazie (ibuprofen sau paracetamol, sirop), plicuri cu săruri de rehidratare, Smecta sau alt produs util în diaree apoasă la copilul mic si un antialergic (oral și/sau cremă).
”Nu cumpărați “preventiv” antibiotice!!! Dacă este copilul atât de bolnav încât pare a avea nevoie de antibiotic, acesta are nevoie urgentă de un consult medical, nu de automedicație”, atrage atenția dr. Mihai Craiu.