Medicul Mihai Cariu atrage atenția în privința abordării iresponsabile a modului în care este tratat un copil bolnav de varicelă și avertizează: ”Mesaj practic – nu “petreceri” cu varicelă, ci izolare strictă la domiciliu în caz de boală și … vaccinare.”
”Diverși exaltați minimalizează gravitatea potențială a infecției cu virus varicelos. Și merg până acolo încât organizează “petreceri”, cu un copil având deja varicela în stare floridă, pentru a expune și alți copii mici, care nu au avut boala… Să facă și ei varicelă și “să scape”…
Această abordare iresponsabilă ignoră riscul deloc neglijabil de complicații”, semnalează dr. Mihai Craiu.
Acesta menționează că potrivit unor date din SUA, 1-2 din 1000 de cazuri de varicelă ajung să fie spitalizați pentru aceste complicații. Iar adolescenții și adulții au o rată de spitalizare de 10 ori mai mare.
Cu cât ești mai mare în vârstă cu atât poate fi boala mai gravă!
Astfel, potrivit specialistului, există complicații tardive ale infecției cu virus varicelos “sălbatic”.
Primul este Zona zoster, probabil una dintre maladiile care produce cea mai CUMPLITĂ durere cunoscută de oameni. Zona zoster apare prin reactivarea virusului varicelos, virusul “normal”, ce produce boala la om, și care “doarme” ani de zile în ganglionul spinal, până apar condiții de reactivare.
Doar cel care face boala are risc de zona zoster! Nu apare de obicei după vaccinare…
Iar pentru vârstnici există un vaccin special, pentru prevenirea fenomenului de reactivare virală, ce produce zona zoster.
Pe de altă parte, leziunile neurologice (encefalită acută, având convulsii și comă, cerebelită acută cu ataxie, mielită transversă sau poliradiculonevrită Guillain-Barré) deși sunt rare pot evolua foarte grav.
”Iar copiii cu varicelă care primesc aspirină, pentru febră mare, pot face sindrom Reye, uneori cu deces…”, atrage atenția dr. Mihai Craiu.
Date noi evocă o potențială legatură între prevenția reactivării virale (prin vaccin) și scăderea riscului de demență.
In SUA, de când există vaccinare, de aproape 30 de ani, au scăzut cazurile de varicelă cu 97% confrom CDC.
După expunerea accidentală a unui copil ce nu a avut boala, se impune vaccinarea imediat post-expunere, în primele 3-5 zile. Această manevră va duce la prevenția a >70% din cazurile noi de boală.
”Nu vă jucați cu riscul de complicații grave sau de demență!”, concluzionează specialistul.