Un nou video lansat de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, în cadrul campaniei UNICEF #OnMyMind
Video disponibil pentru descărcare aici
În cadrul unui clip video emoționant publicat cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, Ambasadorul Bunăvoinței pentru UNICEF Orlando Bloom a vorbit despre modul în care i-a afectat sănătatea mintală un accident din adolescență care îi putea fi fatal.
În acest video – lansat în cadrul campaniei #OnMyMind desfășurate de UNICEF – Bloom vorbește deschis în fața camerei despre cum și-a accidentat spatele la vârsta de 19 ani după ce a căzut de la etajul trei al unei clădiri.
„A fost începutul unui parcurs lung și dureros în care a trebuit să recunosc și să înțeleg anumite tipare din viața mea care au dus la numeroase accidente”, își amintește Bloom în video. „Lunile ce au urmat acelei căzături au fost sumbre. Eram o persoană extrem de activă și m-am simțit brusc foarte restricționat, plus că aveam dureri foarte mari”.
Campania #OnMyMind desfășurată de UNICEF dorește să transforme conversațiile despre sănătatea mintală într-o normalitate și să promoveze acțiunile care oferă sprijin tuturor copiilor și tinerilor.
„Sănătatea mintală reprezintă o provocare majoră pentru că nu este ceva ce se vede”, continuă Bloom. „Este extrem de important să apelezi la ceilalți, să vorbești cu oamenii, să găsești pe cineva cu care poți avea o comunicare care să ducă la o transformare și la o schimbare”.
Potrivit ultimelor date disponibile, se estimează că, la nivel mondial, peste unu din șapte adolescenți cu vârste cuprinse între 10 și 19 ani este diagnosticat cu o tulburare mintală. Majoritatea celor 800.000 de persoane care se sinucid anual sunt tineri, suicidul fiind a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15–19 ani.
„Pentru prea mulți copii și tineri din întreaga lume, stigmatizarea, lipsa de înțelegere și neacceptarea problemelor de sănătate mintală îi împiedică să ceară sprijinul de care au nevoie”, a afirmat directorul de comunicare și advocacy la nivel global al UNICEF Paloma Escudero. „Rupând tăcerea care planează asupra problemelor de sănătate mintală și încurajând copiii și tinerii să se deschidă în legătură cu experiențele lor, putem transforma într-o normalitate discuțiile despre sănătatea mintală și cererea de sprijin, putând totodată elimina impactul negativ al stigmatizării și discriminării”.
În acest an, de Ziua Mondială a Sănătății Mintale, UNICEF încurajează tinerii, părinții, prietenii și comunitățile acestora să afle mai multe despre sănătatea mintală, să combată stigmatizarea și să inițieze conversații care să creeze legături și să permită mai multor copii și tineri să obțină sprijinul de care au nevoie.