Cancerul ovarian. La 8 mai este marcată, anual, Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian, cu scopul de a lansa, la nivel mondial, un îndemn de solidaritate pentru a preveni şi a învinge această maladie – care uneori poate ucide, dar şi de a intensifica informarea populaţiei, în special a femeilor, cu privire la această boală, prin diverse evenimente organizate.
De cele mai multe ori este depistat în stadii avansate de boala, când șansele de vindecare sunt puține. Tocmai din acest motiv, cancerul ovarian este de departe și cel mai letal din toate tipurile de cancere ginecologice.
Când vine vorba de depistarea precoce a cancerului ovarian, lucrurile pot fi destul de complicate. În primul rand, nu există o metodă de screening eficientă. De asemenea, în stadii incipiente, simptomele asociate bolii sunt aproape inexistente, iar atunci când apar pot fi nespecifice și confundate cu simptomele altor afecțiuni benigne.
Din fericire, controlul regulat la medicul ginecolog ar putea ajuta la identificarea bolii în stadii incipiete. În plus, fiecare femeie poate și trebuie să fie atentă la corpul ei, astfel încât să observe din timp eventualele modificări, pentru a putea beneficia de cele mai bune șanse de tratament.
Află mai jos care sunt factorii care cresc riscul de apariție a cancerului ovarian, semnele de alarmă și cât de important este că boala să fie descoperită precoce:https://www.reginamaria.ro/utile/dictionar-de-afectiuni/cancerul-ovarian?fbclid=IwAR2MUykK_DryEH_CxanDiFLOSskzA4hcf9SJmxrtWaAebEymDHlvr8bhpPw

 

Conform statisticilor, rata de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzută dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de informare şi de conştientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce şi a unui diagnostic tardiv, gradul de supravieţuire a femeilor bolnave este foarte redus, notează site-ul https://worldovariancancercoalition.org/.

Coaliţia Mondială pentru Cancerul Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), al cărei scop este „O lume în care fiecare femeie cu cancer ovarian are cele mai bune şanse de supravieţuire şi cea mai bună calitate a vieţii – oriunde ar locui”, menţionează că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este „iniţiativa emblematică de sensibilizare”, sprijinită de peste 170 de organizaţii din întreaga lume – precum grupurile de susţinere a pacienţilor din comunităţile rurale, asociaţiile naţionale de asistenţă medicală din principalele zone metropolitane – care îşi unesc forţele în această zi, pentru a creşte gradul de conştientizare a bolii, scrie site-ul https://worldovariancancercoalition.org/.

Potrivit specialiștilor, conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai uşor de tratat. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient creşte mult şansa de supravieţuire a unei femei.

Prevenţia este foarte importantă în această boală. Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei. Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului https://worldovariancancercoalition.org/. La nivel mondial, cancerul ovarian este cel de-al şaptelea cel mai frecvent cancer la femei.