Conform statisticilor, rata de supravieţuire în cazul îmbolnăvirii de cancer ovarian este cea mai scăzută dintre toate cancerele ginecologice. În întreaga lume, din cauza lipsei de informare şi de conştientizare a simptomelor, a absenţei unui test de depistare precoce şi a unui diagnostic tardiv, gradul de supravieţuire a femeilor bolnave este foarte redus, notează site-ul https://worldovariancancercoalition.org/.
Coaliţia Mondială pentru Cancerul Ovarian (World Ovarian Cancer Coalition), al cărei scop este „O lume în care fiecare femeie cu cancer ovarian are cele mai bune şanse de supravieţuire şi cea mai bună calitate a vieţii – oriunde ar locui”, menţionează că Ziua mondială de luptă împotriva cancerului ovarian este „iniţiativa emblematică de sensibilizare”, sprijinită de peste 170 de organizaţii din întreaga lume – precum grupurile de susţinere a pacienţilor din comunităţile rurale, asociaţiile naţionale de asistenţă medicală din principalele zone metropolitane – care îşi unesc forţele în această zi, pentru a creşte gradul de conştientizare a bolii, scrie site-ul https://worldovariancancercoalition.org/.
Potrivit specialiștilor, conştientizarea simptomelor cancerului ovarian poate permite femeilor să primească un diagnostic timpuriu, în stadiul când boala este mult mai uşor de tratat. Diagnosticul pus într-un stadiu incipient creşte mult şansa de supravieţuire a unei femei.
Prevenţia este foarte importantă în această boală. Anual, cancerul ovarian este diagnosticat, la nivel global, la aproximativ un sfert de milion de femei. Toate femeile prezintă risc pentru a dezvolta cancerul ovarian. Statisticile arată că doar 45% dintre femeile cu cancer ovarian sunt susceptibile de a supravieţui timp de cinci ani, comparativ cu până la 89% din femeile cu cancer de sân, potrivit site-ului https://worldovariancancercoalition.org/. La nivel mondial, cancerul ovarian este cel de-al şaptelea cel mai frecvent cancer la femei.