750 de elevi de clasa a 7-a din 15 școli prahovene participă la cursuri de acordare a primului ajutor în cadrul programului de educație sanitară „Învăț și salvez”, anunță Departamentul pentru Situații de Urgență.
Unitățile de învățământ care se vor implica în proiecte viitoare de formare în prim ajutor vor fi dotate cu echipamente specifice ca suport pentru cursuri.
Proiectul „Învăț și salvez” se derulează cu finanțare în valoare de 500.000 de lei de la OMV Petrom și cu susținerea Consiliului Județean Prahova.
Proiectul este implementat de
Fundatia pentru S.M.U.R.D. în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență, Inspectoratul Școlar Județean Prahova și Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă “Pavel Zăgănescu” Boldești.
Proiectul se desfășoară în perioada martie – septembrie 2022. În intervalul 4 aprilie-13 mai, elevii fiecărei clase participă la 8 ore de curs în care vor deprinde noțiuni de prim ajutor, care includ: utilizarea numărului de urgență 112, lanțul supraviețuirii, siguranța salvatorului, suportul vital de bază, manevrele de resuscitare, poziția laterală de siguranță, primul ajutor în hemoragii și traumatisme și, nu în ultimul rând, cum cei mici pot acorda primul ajutor pentru părinți și bunici (accident vascular, durere toracică, criză convulsivă, criza hipoglicemică). În cadrul proiectului, elevii și profesorii vor avea posibilitatea să devină, la rândul lor, instructori de prim ajutor pentru colegii lor.
În perioada următoare se va identifica la nivelul școlilor participante disponibilitatea pentru formarea în sistem de educație între egali (peer education) în ceea ce privește acordarea primului ajutor. Unitățile de învățământ care vor continua formarea în acest sistem vor fi dotate cu echipamente suport pentru cursuri. Acestea includ: manechin adult și copil, simulator defibrilare semiautomată și trusă de prim ajutor. Formarea este estimată să înceapă anul viitor.
Implementarea acestui program a fost marcată miercuri printr-un eveniment organizat la Colegiul Național ,,Nichita Stănescu”. În cadrul acestui eveniment, voluntarii Fundației pentru SMURD le-au demonstrat elevilor prezenți mai multe exerciții de acordare a primului ajutor și i-au antrenat în aplicarea manevrelor salvatoare.
La eveniment, a cărei gazdă a fost Carmen Argeșanu, director al Colegiului Nichita Stănescu au participat dr. Raed Arafat (secretar de stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență), Alina Petrescu (director Comunicare și Sustenabilitate OMV Petrom), Tudone Dumitru (vice-președinte Consiliul Județean Prahova), Virgiliu-Daniel Nanu (prefect al Județului Prahova), Ilona Cornelia Rizea (Inspector General Școlar, Inspectoratul Școlar al Județului Prahova), colonel Daniel Ionuț Enescu (Comandant, Școala de Subofițerii de Pompieri și Protecție Civilă “Paul Zăgănescu” Boldești), dr. Ioana Dărămuș (Fundația pentru SMURD) – Coordonator activitate Fundație și coordonator al proiectului educațional.