Universitatea din Bucureşti se situează pe primul loc la nivel naţional în QS World University Rankings by Subject la şase subdomenii de studii, iar Academia de Studii Economice îşi menţine poziţia de cea mai bună instituţie de învăţământ superior din România în subdomeniul Economie şi econometrie.
Clasamentul internaţional QS World University Rankings by Subject analizează performanţele universităţilor pe baza unor indicatori precum reputaţia academică, numărul de citări pentru lucrările publicate, reputaţia în rândul angajatorilor, impactul şi calitatea lucrărilor publicate de cercetători şi cadre didactice (h-index), eficienţa colaborărilor interinstituţionale (IRN). Topul din acest an evidenţiază performanţele a 1.543 de universităţi.
Potrivit unui comunicat de presă, UB, singura universitate din România prezentă în subdomeniile „Lingvistică” și „Fizică și astronomie” din clasamentul QS
Conform clasamentului QS World University Rankings by Subject, realizat pe domenii fundamentale, pe baza rezultatelor din subdomeniile aferente acestora, Universitatea din București figurează în trei dintre cele cinci domenii analizate: Arte și Științe Umaniste, Științele Naturii și Inginerie și Tehnologie.
Poziționată permanent în prima treime a clasamentului, Universitatea din București confirmă, an de an, progresul continuu în domeniile cheie, având în vedere trendul ascendent din ultimii ani al numărului instituțiilor incluse în clasament. La ediția din 2022, rankingul evidențiază performanțele a 1.543 de universități.
Artele și Științele Umaniste poziționează Universitatea din București pe primul loc la nivel național și în intervalul 451-500 la nivel mondial, cu un scor general de 59 de puncte.
În cadrul acestui domeniu fundamental, topul realizat de Quacuarelly Symonds (QS) plasează Universitatea din București pe primul loc la nivel național în subdomeniile Lingvistică (în intervalul 201-250 la nivel mondial) și Limbi moderne (în intervalul 251-300 la nivel mondial). La nivel național, UB este singura universitate prezentă în subdomeniul Lingvistică.
De asemenea, Universitatea din București se situează pe prima poziție la nivel național (în intervalul 451-500 la nivel mondial) și în ceea ce privește domeniul fundamental al Științelor Naturii.
Rezultatul obținut se datorează atât subdomeniilor Chimie și Fizică și astronomie, care plasează Universitatea din București pe primul loc la nivel național, cât și subdomeniului Matematică, aflat pe a doua poziție la nivel național. În ceea ce privește subdomeniul Fizică și astronomie, Universitatea din București este, la fel ca în cazul subdomeniului Lingvistică, singura universitate românească prezentă în topul realizat de Quacuarelly Symonds (QS). La nivel mondial, Fizica și astronomia poziționează Universitatea din București în intervalul 551-600.
Nu în ultimul rând, Universitatea din București este prezentă în ierarhia mondială și în subdomeniul Informatică și sisteme informaționale din cadrul domeniului Inginerie și Tehnologie, performanță remarcabilă având în vedere că acest domeniu este reprezentat doar de un singur program al UB.
Topul QS World University Rankings by Subject analizează performanțele universităților pe baza unor indicatori precum reputația academică, numărul de citări pentru lucrările publicate, reputația în rândul angajatorilor, impactul și calitatea lucrărilor publicate de cercetători și cadre didactice (h-index), dar și eficiența colaborărilor interinstituționale (IRN).
La rândul său, Academia de Studii Economice din București nunță într-un comunicat de presă că își menține poziția decea mai bună universitate din România în subdomeniul Economie ș i Econometrie, conform QS World University Rankings by Subject 2022.
Academia deStudii Economice din București urcă pe locul 351– 400 în lume și își menține
poziția de lider la nivel național în subdomeniul Economie și Econometrie, conform prestigiosului clasament QS World University Rankings by Subject 2022, dat publicității
miercuri, 6 aprilie 2022, chiar de Ziua Universității.
Conform aceluiași clasament, ASEse mențineîn top 501–550 la nivel internațional și pe locul al doilea în România în subdomeniul Business și Management.
QS World University Rankingsreprezintă unul dintre cele mai importante clasamente internaționale de ierarhizare valoricăauniversităților pe diferite domenii. QS World University Rankings by Subject cuprinde în acest an 1543 de universități și un total de 51 de discipline, grupate în cinci mari domenii. Clasamentul evaluează și ierarhizează instituț iile de învățământ superior în baza unei metodologii care ia î n considerare criterii referitoare la reputația academică, reputația în rândul angajatorilor, calitatea cercetării derulate (reflectată prin numărul de citări ale lucrărilor publicate de membrii instituțiilor universitare) și indicele Hirsch.
Academia de Studii Economice din București ia împlinit pe 6 aprilie 109 ani de la înființare. Prezenț a universității în acest clasament internațional validează, și de data aceasta, reputația sa academică, calitatea activității cadrelor didactice, a studenților și absolvenților acestora și a rezultatelor în domeniul cercetării de top din România, se mai arată în comuicatul ASE.
Cu o tradiție de 109 ani, ASE este liderul învățământului superior economic și de administrație publică din România și Europa de Sud–Est, cu o bună reputație internațională, concretizată în numeroasele sale parteneriate și în situarea pe poziții notabile în clasamente internaționale de prestigiu. Academia de Studii Economice din București este o universitate dinamică, într–o adaptare permanentă la cerințele economiei de piață, în strânsă legătură cu cerințele mediului de afaceri, oferind mereu noi oportunități studenților săi.
Universitatea “Babeş-Bolyai”, în topul mondial în cel puţin 10 domenii academice
Universitatea “Babeş-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca se situează în topul mondial la cel puţin zece discipline academice, conform clasamentului QS.
“UBB, una din universităţile de top ale lumii în cel puţin 10 domenii academice. Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca a fost clasificată ca una din universităţile de top ale lumii în 10 domenii academice (din 51 analizate şi incluse în clasament) în cel mai utilizat ranking universitar internaţional, rankingul QS (Quacquarelli Symonds – https://www.topuniversities.com/subject-rankings/2022)”, se arată într-un comunicat trimis, miercuri, de UBB.
Potrivit comunicatului, în domeniul Psihologie, UBB se clasează pe locurile 251-300 în lume şi pe primul loc şi singura din clasament în România. De asemenea, se situează pe primul loc în ţară în domeniile Matematică (301-350 internaţional), Inginerie chimică (301-350), Business & Management (351-400), Limbi moderne (251-300), Ştiinţa computerelor/Informatică (451-500). De asemenea, se află pe locul al doilea în ţară la Economie & Econometrie (451-500 internaţional), Chimie (601-630), Medicină (601-650) şi Ştiinţe agricole (351-400).
“Mă bucur să văd că, din cele 14 domenii ştiinţifice/academice specifice în care apare România, UBB se regăseşte în 10, unde ocupă prima (cel mai des) sau a doua poziţie în ţară. Era şi normal ca universitatea cea mai mare şi complexă a ţării să fie în cele mai multe domenii ştiinţifice/academice specifice incluse în ranking, dar mă bucură mai ales poziţionarea obţinută. Aşadar, aceasta este încă o confirmare, dacă era nevoie, că tinerii din ţară au la UBB un loc unde pot studia eficient şi/sau face cercetare avansată fără a fi nevoie să plece din ţară pentru asta, iar cei din străinătate au un loc unde se pot forma academic după un model competitiv internaţional”, declară rectorul UBB, prof. univ. dr. Daniel David, conform comunicatului.
Daniel David susţine că “toate universităţile româneşti mai au de lucru pentru a progresa, a se menţine sau a pătrunde în elita academică identificată de rankingul QS (să nu uităm că în lume există aproximativ 30.000 de instituţii de învăţământ superior, dar în acest ranking au pătruns doar 1543)” şi că, pe lângă internaţionalizare şi relaţia cu societatea (industria), factorul cheie al succesului în astfel de demersuri este reprezentat de susţinerea financiară predictibilă pe măcar zece ani.
“În domeniile ştiinţifice/academice largi, lucrurile se prezintă pentru UBB astfel: Art&Humanities (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti, fără altă prezenţă românească); Natural Sciences (451-500 internaţional şi 1 naţional împreună cu Universitatea din Bucureşti, fără altă prezenţă românească) şi Social Sciences & Management (401-500 internaţional şi 1 naţional, fără altă prezenţă românească). În celelalte domenii ştiinţifice/academice largi România nu este reprezentată (Life Science & Medicine) sau este reprezentată de câteva universităţi tehnice (Engineering)”, se mai menţionează în comunicat.
UMF ”Iuliu Haţieganu”, singura universitate de medicină din România inclusă în clasamentul QS
Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca este singura instituţie de învăţământ superior de medicină şi farmacie din România care este inclusă în clasamentul QS World University Rankings by Subject 2022.
“Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca a fost desemnată una dintre cele mai bune universităţi din lume, potrivit noii ediţii a clasamentului QS World University Rankings by Subject 2022. UMF “Iuliu Haţieganu” ocupă locul 351-400 la disciplina Medicină, din domeniul general Ştiinţele Vieţii şi Medicină, fiind şi în acest an singura instituţie academică cu profil medical din România inclusă în acest ranking”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de UMF Cluj-Napoca.
Potrivit sursei citate, QS Quacquarelli Symonds – think-tank internaţional pentru învăţământul superior – a publicat miercuri cea de-a douăsprezecea ediţie a QS World University Rankings by Subject, o analiză comparativă a performanţelor a 15.200 de programe universitare individuale, de la 1.543 de universităţi din 88 de ţări din întreaga lume, în 51 de discipline academice. La elaborarea clasamentului pentru disciplina Medicină au fost evaluate 1.200 de universităţi, iar 671 dintre acestea au fost incluse în clasament.
“UMF “Iuliu Haţieganu” este singura universitate din România inclusă în intervalul #351-400, fiind urmată de Universitatea Babeş-Bolyai, în intervalul 601-650. (…) Universitatea de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” este prezentă în mai multe clasamente internaţionale importante, dedicate instituţiilor de învăţământ superior. Datorită acestor rezultate, universitatea clujeană ocupă locul 4 în Metarankingul Universitar pe anul 2021, realizat de Ministerul Educaţiei, care clasifică cele mai performante instituţii de învăţământ superior la nivel ştiinţific şi cu vizibilitate internaţională în clasamentele globale ale universităţilor”, se mai arată în comunicat.