Dr. Irina Năsturică: ”Prevalența dermatitei atopice a crescut în special la copiii care locuiesc în zone cu poluare ridicată a aerului”
Anul acesta, de Ziua Mondială a Sănătății, OMS aduce în atenția publică o temă cu implicații sanitare: poluarea. Specialiștii Dr. Leventer Centre avertizează că factori de risc precum radiațiile ultraviolete sau dezvoltarea urbană care determină în mod direct gradul de poluare au efecte imediate, care ni se citesc pe piele: de la îmbătrânirea pielii, dermatitele atopice sau acnee.
Când ne referim la factori de risc pentru sănătate ne gândim, cel mai des, la modul în care ne alimentăm sau la stresul la care suntem supuși în viața de zi cu zi. Cu toate acestea, radiațiile ultraviolete sau dezvoltarea urbană care determină în mod direct gradul de poluare au efecte imediate, care ni se citesc pe piele: de la îmbătrânirea pielii, dermatitele atopice sau acnee.
În mod normal, pielea noastră acționează ca un scut biologic împotriva poluanților atmosferici chimici și fizici, explică Dr. Irina Năsturică, medic specialist dermatolog în cadrul Dr. Leventer Centre, însă expunerea prelungită sau repetitivă la poluanți poate avea efecte negative profunde asupra pielii. În plus, trebuie să știm că nu doar poluanții din aerul exterior sunt dăunători pielii, ci și cei din interior, cum sunt praful, fumul de țigară sau iritanții chimici. ”Poluanții atmosferici cresc radicalii liberi care interferează cu capacitatea pielii de a produce colagen și sporesc numărul de toxine din piele. Astfel, expunerea pielii la poluanții din aer este asociată cu îmbătrânirea pielii și cu afecțiuni inflamatorii sau alergice ale pielii, cum ar fi dermatita atopică, eczema, alergiile cutanate, l sau acneea. Prevalența dermatitei atopice a crescut constant în ultimele decenii, în special la copiii care locuiesc în zone cu poluare ridicată a aerului”, explică Dr. Năsturică.
Deși nu există o metodă anume de prevenire a efectelor poluării asupra pielii, medicul recomandă curățarea tenului, demachierea și hidratarea după expunerea în mediul poluat al orașului, atât pentru adulți, cât și pentru cei mici. ”Bineînțeles, utilizarea cremelor cu factor de protecție solară este obligatorie, aceasta protejându-ne de efectele nocive ale radiațiilor ultraviolete, deoarece expunerea la radiația solară este din ce în ce mai intensă din cauza erodării stratului de ozon”, a adăugat specialistul.
În plus, medicul recomandă ca în procesul de îngrijire a pielii expuse frecvent la un nivel de poluare ridicat, să se utilizeze antioxidanți precum retinol, vitamina C sau vitamina E. Totodată, utilizarea cremelor hidratante reîntărește bariera de protecție a pielii, iar produsele cu factor de protecție solară ar trebui să nu lipsească din rutina zilnică.
Dr. Leventer Centreoferă oferi pacienților cu afecțiuni dermatologice soluții integrate și complete, atât pentru pielea sănătoasă, cât și pentru pielea bolnavă. Centrul oferă tratamente de estetică și cosmetică medicală, screening și biopsie de piele, tratamente pentru toate afecțiunile dermatologice, excizii de tumori pentru cancerul de piele de tip melanom, intervenții chirurgicale Mohs pentru cancerul de piele de tip carcinom și reconstrucții estetice după intervențiile chirurgicale complexe.
Centrul reunește o echipă formată din medici dermatologi cu certificări internaționale. Cu peste 40.000 de biopsii realizate în clinică și 99,7% rată de succes în tratarea carcinomului cutanat, Dr. Leventer Centre este singura clinică acreditată de ASDS (American Society for Dermatologic Surgery) pe chirurgia Mohs în Europa Centrală și de Est. De asemenea, este prima clinică acreditată de ASDS în Europa pentru programul ITMP (International Traveling Mentorship Program).