Ministerul Educației a anunțat că începând cu anul școlar 2022 – 2023 structura anului școlar ar putea fi diferită.
Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat că anul școlar 2022-2023 ar putea începe pe 5 septembrie, urmând a fi împărțit în trimestre în loc de semestre, cu reincluderea unei vacanţe intermediare în luna februarie.
Ministrul a mai spus că există și propunerea ca la final de octombrie să existe o vacanță de o săptămână pentru toți elevii, ciclul primar, gimnazial și liceal. Până acum, vacanta din luna octombrie este acordată doar copiilor de grădiniță și elevilor din clasele pregătitoare – a IV-a. În total, într-un an şcolar, elevii ar putea avea cinci vacanţe.
Ministrul mai vrea introducerea unei săptămâni Şcoala Altfel în februarie, începerea anului şcolar din toamnă pe 5 septembrie dar şi împărţirea pe trimestre în loc de semestre.
Una din propunerile Ministerului este de a avea o vacanţă de 17 zile în perioada sărbătorilor de iarnă. Această vacanţă ar separa primul trimestru de cel de-al doilea. De asemenea, vacanţa destinată sărbătorilor pascale ar putea să fie în perioada 7-18 aprilie şi ar separa trimestrul doi de trimestrul trei.
Împărţirea pe trimestre ar putea să ajute şi la o mai bună organizare a materiei dar şi la o evaluare formativă şi sumativă mai coerentă, potrivit ministrului.
Cele trei trimestre sunt de fapt împărţite în unităţi de învăţare de 6-7-8 săptămâni care să alterneze cu perioade de odihnă. Acestea sunt recomandări din perspectiva pedagogiei moderne care subliniază necesitatea alternanţei între studiu şi odihnă.
”În acest sens, în luna octombrie, am propus ca vacanţa de o săptămână de la sfârşitul lunii să fie ce care separă primul trimestru de al doilea. Cea de-a doua vacanţă care ar putea să apară ar fi acea vacanţă din luna februarie. În octombrie, în decembrie-ianuarie, în februarie, în aprilie şi cea de-a cincea, vacanţa de vară, care va avea 80 de zile.” a declarat ministrul Educaţiei, la Digi24.