Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunțat luni, într-o conferinţă de presă, că 15% dintre clădirile şcolare care necesită autorizaţie de securitate la incendiu nu au acest document şi nici nu au făcut demersurile necesare pentru obţinerea acestuia, iar alte aproape 20% au procedurile în curs.
“Situaţia pentru cele 26.471 de clădiri în care se derulează actul didactic, clădiri în care funcţionează cămine-cantină şi clădiri în care funcţionează săli de sport este următoarea: puţin peste 15% au autorizaţie de securitate la incendiu, aproape 20% dintre aceste clădiri sunt în curs de obţinere a acestor autorizaţii, aproape 50%, conform legii, nu necesită autorizaţie, iar 15% sunt clădiri şcolare care necesită autorizaţie de securitate la incendiu şi care nu au autorizaţie şi nici măcar nu sunt în curs de obţinere. (…) Lipsa avizelor sau lipsa autorizaţiilor nu împiedică şcolile să se concentreze pe acţiunile de prevenţie pentru securitatea la incendiu, lucru pe care o să îl aducem în atenţia inspectoratelor şcolare şi autorităţilor locale cum maximă apăsare”, a precizat Cîmpeanu.
Potrivit acestuia, autorizaţiile de securitate la incendiu sunt “responsabilitatea clară a autorităţilor locale” pentru toate cele 26.471 de clădiri din sistemul public de învăţământ.
“Aceste lucruri fac obiectul unei legislaţii care, din păcate, nu a fost clarificată. Au fost depuse încă de acum câţiva ani proiecte de clarificare a legislaţiei, care, din păcate, trenează. (…) În şcoli însă nu sunt echipamente care să supra-încarce reţelele electrice, este un element important. În şcoli nivelul de încărcare cu capacitatea normată va fi mult mai scăzut, pe de o parte, din cauza lipsei în şcoală a unor clase”, a explicat ministrul Educaţiei.
El a anunţat că, în cursul acestei săptămâni, va fi organizată o videoconferinţă cu toate inspectoratele şcolare judeţene privind acest aspect.