Un incendiu a avut loc, vineri dimineață, la pavilionul 5 al Spitalului ”Matei Balș” din Capitală, în urma căruia cinci persoane au decedat, dintre care patru au fost găsite carbonizate, iar restul pacienților au fost evacuați.
Autoritățile au anunțat două numere de telefon, la care rudele celor 102 pacienți de la Institutul ”Matei Balș” pot suna pentru informații: 021.2069398 și 021.2648515.
La Spitalul ”Matei Balș” a fost activat Planul roșu de intervenție, în zona respectivă aflându-se internate în jur de 100 de persoane.
Toți pacienții care au fost internați în pavilionul 5 erau conectați la oxigen, sunt pacienți Covid, în stadiu mediu spre sever.
La fata locului au acționat ambulanțe, autospeciale, un spital mobil și unități de descarcerare. Pompierii spun că pacienții răniți au fost preluați de ambulanțe și transportați la alte spitale.
Conform ISU și Ministerului Sănătății, trei persoane au fost găsite într-o primă fază carbonizate, iar o persoană a fost declarată decedată la scurt timp. O altă victimă a fost găsită mai târziu în baie, carbonizată.
Despre victima care a fost găsită carbonizată, în baie, nu se știe dacă este vorba despre un pacient sau de o altă persoană. Cadrele medicale care erau de gardă în pavilionul unde a izbucnit incendiul de la Institutului „Matei Balș” au fost chemate la audieri, deoarece legătură cu izbucnirea incendiului, a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, sub coordonarea Parchetului Tribunalului București.
Clădirea care a ars a fost construită în 1953 și a fost modernizată, avea avizele necesare, iar cel mai recent control a fost efectuat în noiembrie, a precizat Raed Arafat. Comandantul intervenției a declarat că primul apel a fost primit la 5.05, iar primul echipaj pompieri a ajuns după 8 minute. Pompierii au constatat că la fața locului era un incendiu cu flacără deschisă la parter, care cuprinsese o suprafață de 100 – 120 mp.
Patru saloane erau afectate, iar arderea era generalizată, cu posibilități de extindere, a spus comandantul intervenției. S-a intervenit în interior și exterior cu 24 de echipaje, patru descarcerări și 10 microbuze pentru transport persoane. Medicul Bogdan Oprița a spus că au fost 38 echipaje de prim ajutor, șase de terapie mobilă, cinci de victime multiple. Au fost mobilizați 100 de medici și asistenți suplimentari pentru a interveni. Au fost evacuate 44 de persoane către spitalele de urgență Floreasca, Universitar, Sf. Ioan și Pantelimon. „La Marius Nasta au fost aduse 4 persoane, două femei și doi bărbați. Avem disponibiliate până la 36 de locuri în secția COVID. Dacă vor fi necesare, noi suntem aici și suntem alături de colegii noștri de la Matei Balș și de pacienții care trec printr-un moment foarte greu”, a spus managerul institutului, medicul Beatrice Mahler.
La Matei Balș au ajuns coordonatorul DSU Raed Arafat, ministrul Sănătății Vlad Voiculescu, prefectul Traian Berbeceanu, precum și președintele Klaus Iohannis.
Medicul Adrian Streinu Cercel, fost director al Institutului „Matei Balş”, a spus că spitalul a fost construit în 1953 şi refăcut „din toate punctele de vedere, inclusiv din punct de vedere al aprovizionării cu oxigen”. El a mai declarat vineri că avizele Institutului „Matei Balş” „sunt în ordine, ultima linie de oxigen fiind montată în decembrie”.
Rude ale unor pacienți internați la Institutul Matei Balș au venit la spital și așteaptă în fața unității medicale, încercând să afle detalii despre starea rudelor.
Surse din interiorul spitalului și rude ale pacienților internați spun că incendiul ar fi fost provocat de o aerotermă dintr-un salon, având în vedere că pacienții se plângeau că în spital este frig.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a declarat vineri că nu au existat probleme cu căldura, nici la unitatea Institutul „Matei Balș”, nici la blocurile din jur. Primarul spune că după verificările făcute anul trecut la spitalele din București nu au fost descoperite probleme de siguranță la incendiu.
„Din informațiile pe care le-am primit la fața locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalațiile antiincendiu au funcționat. În momentul în care s-a declanșat incendiul, instalația electrică și instalația de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat și în felul acesta s-a putut evita o tragedie de și mai mari proporții”, a declarat vineri prefectul Traian Berbeceanu la Digi24.