Universităţi din Suedia şi Irlanda îşi vor prezenta oferta educaţională tinerilor români în cadrul a două evenimente online care se vor desfăşura pe 14 şi 28 ianuarie.
Potrivit unui comunicat de presă, în Suedia studiile sunt gratuite, iar pentru Irlanda “există granturi şi subvenţii care acoperă integral costul studiilor”.
Astfel, pe 14 ianuarie, la “Study in Sweden Virtual Day”, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanţii University West Sweden.
Tinerii români vor putea afla informaţii de la consultanţii IntegralEdu despre toate oportunităţile educaţionale pe care Suedia le oferă în materie de programe şi universităţi.
Înscrierile se fac gratuit pe platforma evenimentului: https://app.brazenconnect.com/a/world-education/e/21Ly2.
Evenimentul va începe cu o serie de prezentări, iar apoi va continua cu întâlniri private cu studenţii. Cei interesaţi să participe trebuie să se înregistreze din timp pe platformă unde se vor putea şi programa pentru întâlnirile individuale. Sesiunea de înscrieri este deja deschisă.
Cel de-a doilea eveniment educaţional virtual se va desfăşura pe 28 ianuarie pentru tinerii interesaţi să studieze în Irlanda. Pentru studiile în Irlanda, universităţile pot percepe anumite taxe, însă acestea pot fi acoperite prin diverse scheme de burse şi subvenţii.
Pe 28 ianuarie, la “Study in Ireland Virtual Day”, tinerii românii vor putea discuta cu reprezentanţii University of Limerick, Griffith College şi Dundalk Institute of Technology (DKIT).
Înscrierile se fac gratuit pe platforma evenimentului: https://app.brazenconnect.com/a/world-education/e/Kdeml.
În prima parte a evenimentului cei interesaţi vor urmări prezentări ale universităţilor şi sistemului de studiu irlandez. Apoi vor putea intra în discuţii private cu reprezentanţii universităţilor.
Admiterea la universităţile din Suedia are loc la mijlocul acestei luni, iar pentru Irlanda va avea loc pe 1 februarie.
“Studiile universitare de licenţă şi masterat în Suedia sunt gratuite pentru cetăţenii din Uniunea Europeană, astfel că familiile tinerilor care sunt acceptaţi de o universitate din Suedia trebuie să îşi bugeteze doar costurile de trai. Astfel costurile lunare pentru cazare variază între 350 şi 500 de euro, iar cele pentru mâncare pot ajunge la 200 de euro. La acestea se mai adăugă transportul (50 euro), manualele şi materialele didactice (50 euro), sportul şi viaţa socială (150 euro). În Suedia transportul public este foarte bine dezvoltat. Având la dispoziţie o reţea extinsă de autobuze, trenuri, metrou, tramvaie, deplasările se pot face oriunde, fără maşini”, afirmă sursa citată.
Potrivit aceleiaşi surse, majoritatea universităţilor din Irlanda au propriile clădiri de cazare pentru studenţii internaţionali.
“În general, forma de cazare este cea a unui apartament în care pot locui 4-8 studenţi. De asemenea, aceştia pot alege varianta unei familii gazdă sau a cazării private. Costurile lunare cu cazarea se pot ridica la aproximativ 400 euro, la care se adaugă utilităţile de aproximativ 30 de euro. Pentru mâncare ar mai trebui bugetaţi aproximativ 170 de euro pe lună, iar pentru transport 135 euro. Manualele şi materialul didactic pot ajunge la 70 de euro, iar pentru telefonie şi activităţi sociale trebuie bugetaţi 30, respectiv 75 euro”, se mai arată în comunicat.