Ministerul Educației și Cercetării a lansat vineri, 18 decembrie, în consultare publică, Strategia de Digitalizare a Educației din România 2021-2027- SMART-Edu, într-un timp record: 54 de zile de la data lansării procesului de consultare publică pe tema elaborării (26 octombrie 2020).
La finalizarea strategiei SMART-Edu au contribuit peste 1.200 de persoane, 72 de experți, 24 de organizații din societatea civilă și 18 companii cu relevanță în domeniul digitalizării. De asemenea, au fost organizate opt dezbateri în cadrul grupurilor de lucru, pe domeniile de consultare identificate, fiind primite 574 de propuneri în perioada de consultare online.
Pilonii pe care este construită această strategie sunt:
– Competențe digitale relevante pentru transformarea digitală
– Ecosistem digital de educație și formare de înaltă performanță.
Țintele pe care strategia le propune sunt următoarele:
– 90% din populația României să fie alfabetizată digital;
– formarea a 82% din populația cu vârsta cuprinsă între 20 și 34 de ani pentru meserii emergente, în vederea inserției cu succes pe piața muncii;
– dotarea tuturor unităților de învățământ din România cu infrastructură și resurse tehnologice adaptate schimbărilor permanente.
Ministrul Monica Cristina Anisie a subliniat importanța elaborării acestui document care trebuie să devină un proiect de țară.
„Dacă până acum nu a existat o Strategie de Digitalizare a Educației în România, acum există și vă invităm să ne fiți în continuare alături în acest demers. Așadar, Ministerul Educației și Cercetării supune atenției dumneavoastră Strategia de Digitalizare, pe care astăzi o lansăm spre consultare publică, pentru ca toți cei care au răspuns apelului nostru să-și recunoască propria contribuție, să transmită completările pe care le consideră necesare, pentru a fi siguri că nu s-a omis nimic important”, a declarat ministrul educației și cercetării, Monica Cristina Anisie.
„Am coordonat un proces atipic, în sensul în care acesta a fost încă din primul moment deschis către întreaga societate și în mod deosebit către profesioniști, iar ritmul a fost unul impus de nevoia de recuperare urgentă a decalajului. A fost o activitate susținută în toată această perioadă, poate cel mai accelerat proces de consultare pentru un domeniu atât de vast, însă nevoia acută și oportunitatea contextului în care ne aflăm ne-au motivat să depășim rigorile pe care un astfel de proces le implică. Conceptul în jurul căruia lucrăm este SMART, ceea ce presupune că, cel puțin de data aceasta, trebuie să gândim creativ, out of the box. Le sunt recunoscător tuturor celor care și-au dedicat timp și energie demersului nostru comun. În mod deosebit doresc să le mulțumesc celor opt coordonatori care au acceptat să lucreze în echipa ministerului și să contribuie cu expertiza pe care o au în domeniile pe care le-au coordonat, dar și în elaborarea de politici publice”, a declarat Jean Badea, subsecretar de stat în Ministerul Educației și Cercetării.
Cei opt coordonatori ai grupurilor de lucru sunt persoane cu expertiză în domeniile pe care le-au coordonat, dar și în elaborarea de politici:
-Mihaela Nabăr, director executiv World Vision România – Competențe digitale pentru elevi și studenți
-Madlen Șerban, profesor asociat la Universitatea din București – Curriculum școlar pentru meserii emergente
-Andreea Paul, președinte INACO – Infrastructură și resurse tehnologice digitale
– Raluca Negulescu-Balaci, director executiv UiPath Foundation – Conectivitate
-Alexandra Tămaș, Public Affairs Manager ANIS (Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii IT) – Securitate cibernetică, protecția datelor, siguranța online și etica IT
– Daniela Vișoianu, președinte Federația „Coaliția pentru Educație” – Formarea inițială și continuă a cadrelor didactice pentru educație digital
-Răzvan Orășanu, președinte Asociația „Ține de noi” – Resurse educaționale deschise
– Cristian Ducu, expert în politici publice pe educație în cadrul centrului SYENE – Educația digitală pe întreg parcursul vieții.
Strategia de digitalizare a educației din România 2021-2027 – SMART-Edu este disponibilă spre consultare până în data de 15 februarie 2021 pe ► edu.ro și pe ► site-ul dedicat.
Începând de luni, 21 decembrie 2020, va fi publicat și un instrument de colectare a observațiilor pe smart.edu.ro.