Palatul Cotroceni și Palatul Victoria vor fi iluminate în albastru vineri, 20 noiembrie, când întreaga lume sărbătorește, la inițiativa UNICEF, Ziua Internațională a Drepturilor Copilului, zi ce marchează adoptarea Convenției cu privire la drepturile copilului.
UNICEF celebrează pe 20 noiembrie Ziua Internațională a Drepturilor Copilului la nivel global. Este o zi de acțiune pentru copii, susținută de către copii, o zi distractivă, dar cu un mesaj serios. Anul acesta, când aniversăm 31 de ani de la adoptarea Convenției, pandemia de COVID-19 a provocat o criză a drepturilor copilului. Urmările pandemiei sunt imediate și, dacă nu sunt rezolvate, pot afecta viitorul a milioane de copii.
Din Auckland la Amman, din New York la Nairobi, copiii „preiau puterea” și colorează lumea în albastru, în semn de susținere a drepturilor copilului, iar clădiri emblematice și monumente de pe tot globul – Parlamentul European din Bruxelles, Shanghai Tower din China, Panthéonul în Franța, Acropole în Atena, Palatul Păcii din Haga, Rashtrapati Bhavan – Reședința Prezidențială din India, Petra în Iordania, Frida Kahlo House în Mexico, Moscheea Al Noor în Christchurch (Noua Zeelandă), Canalul Panama, Monumentul pentru Renașterea Africană din Senegal și podurile de pe Bosfor din Turcia – se colorează în albastru.
Alături de Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, pe 20 noiembrie 2020, în România va mai fi iluminat în albastru și Castelul Bran.
Pe 20 noiembrie, în întreaga lume, dar și în România copiii vor „prelua” roluri cu mare vizibilitate în mass-media, politică, afaceri, sport și divertisment, de obicei deținute de adulți, pentru a atrage atenția asupra problemelor care contează pentru ei. De asemenea, tot în contextul Zilei Internaționale a Drepturilor Copilului, UNICEF invită cadrele didactice și elevii din România să se alăture inițiativei globale „Cea mai mare lecție din lume” (World Largest Lesson). Până pe 29 noiembrie, cu ajutorul materialelor oferite de UNICEF, învățătorii și profesorii vor ține o oră de educație despre acțiunile pe care le putem întreprinde împotriva schimbărilor climatice.