Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI) anunţă că a introdus doctoratul european şi a aderat la mai multe reţele internaţionale universitare pentru cooperarea în domeniul studiilor doctorale.

Conducerea Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat de la Universitatea Tehnică “Gheorghe Asachi” din Iaşi a întreprins, începând cu 1 octombrie, paşii necesari pentru a-şi creşte vizibilitatea studiilor doctorale, reuşind să introducă certificatul de Doctorat European, să creeze noi oportunităţi de colaborare interinstituţională şi să includă universitatea în mai multe reţele internaţionale de profil.

Astfel, TUIASI are posibilitatea de a oferi studenţilor la studiile doctorale titulatura de “Doctorat European”, un concept propus de către European University Association, cu scopul de a stimula integrarea absolvenţilor de doctorat din ţările europene în mediul academic şi socio-economic european. Pentru obţinerea certificatului de Doctorat European, un doctorand trebuie să îndeplinească o serie de criterii cumulative, propuse de către EUA şi adoptate deja de către TUIASI. El trebuie să fie înmatriculat într-un program de studiu de doctorat acreditat la TUIASI, să îl parcurgă şi să promoveze proiectul de cercetare ştiinţifică având cel puţin calificativul “foarte bine”. Pe parcursul studiilor sale, trebuie să efectueze un stagiu de cercetare în domeniul tezei de minimum trei luni în una sau două universităţi din Uniunea Europeană sau ţări asociate UE, cu excepţia României, de unde să obţină un raport pozitiv al stagiului din partea coordonatorului de la universitatea parteneră. Ulterior, cel puţin un membru din comisia de susţinere a tezei de doctorat trebuie să fie cadru didactic sau de cercetare într-o universitate sau un institut de cercetare din UE şi ţări asociate, dar nu din aceleaşi instituţii unde a efectuat stagiul de minimum trei luni de cercetare. Totodată, teza de doctorat trebui să fie redactată într-o limbă de circulaţie internaţională, de preferat engleză, iar susţinerea publică a tezei trebuie să fie făcută într-o limbă de circulaţie internaţională.

“Atunci când suntem înconjuraţi de o criză sanitară fără precedent, când unii îşi pierd locurile de muncă, când majoritatea firmelor îşi restrâng activitatea, când întreaga societate este puternic afectată – este oare potrivit să vorbim despre educaţie şi performanţă în studii doctorale? Răspunsul este un “da” ferm. Educaţia, în toate formele ei, trebuie să fie prioritatea numărul unu a oricărei societăţi, mai ales în perioade de recesiune”, a declarat prof.dr. Alina Minea, director al CSUD de la TUIASI.

În acelaşi timp, TUIASI a aderat la Consiliul pentru Educaţie Doctorală al EUA (EUA-CDE), o organizaţie europeană care cuprinde 265 de instituţii din 36 de ţări, unde se promovează colaborarea şi schimbul de bune practici în studiile doctorale. Aici, consideră reprezentanţii TUIASI, se pot crea oportunităţi unice de colaborare interinstituţionale în ceea ce priveşte doctoratele, de la cercetări comune, la teze realizate în co-tutelă.

“TUIASI este o voce puternică în spaţiul european, cu un număr de peste 70 conducători de doctorat şi 800 studenţi doctoranzi, acoperind aproape toate domeniile tehnice de doctorat, astfel că afilierea universităţii la organizaţiile internaţionale a fost un demers firesc”, a completat prof. dr. Alina Minea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.