Preşedintele Iohannis a declarat că pe 14 septembrie se vor deschide fizic școlile, pentru anul preuniversitar 2020-2021, dar pentru aceasta au fost întocmite trei scenarii: verde, galben și roșu.
Scenariul verde, înseamnă că în localitatea în care este școala, toți elevii merg la școală fizic. Situația celor mai multe localități la această oră.
La scenariul galben se fac cursuri selectiv la școală și online.
În scenariul roșu cursurile vor fi doar online. Sunt 50 de localități în această situație în momentul actual. Decizia finală privind deschiderea școlilor se va lua în apropierea datei de 14 septembrie.
Președintele Klaus Iohannis a precizat că detaliile vor fi stabilite în săptămânile următoare, iar decizia deschiderii școlilor va fi descentralizată. Va fi luată la nivel de județ, pentru fiecare școală în parte, la propunerea Inspectoratului sau chiar a școlii.
Scenariul roșu va fi declanșat la peste trei îmbolnăviti la mia de locuitori per localitate, în media ultimelor 14 zile. Între 1 și 3 se trece la scenariul galben, a precizat președintele.
”Bucureștiul intră în categoria verde, ca multe alte localități. La momentul acesta sunt câteva sute care corespund scenariului galben, și doar 50 de localități pe scenariul roșu. Dar deciziile finale se iau la momentul deschiderii. Vom avea situații în care în unele localități școala se va face online și în altele fizic. Vor exista norme de igienizare speciale în școli. Este în discuție ca părinții să primească un ajutor pentru a putea sta cu copiii acasă, în cazurile în care școlile sunt închise. Vom amâna deschiderea anului școlar dacă instituțiile de sănătate impun închiderea din cauza îmbolnăvirilor la nivel național. Va exista o analiză o dată la 14 zile pentru evaluarea situației și păstrarea unei școli deschise”, a precizat șeful statului.
Felul în care va funcţiona fiecare unitate şcolară va fi decis local în fiecare judeţ. În funcţie de situaţie se va decide ce scenariu se aplică Decizia dacă elevii merg la şcoală se ia în fiecare şcoală la nivel de judeţ, la propunerea şcolii, a inspectoratului şcolar, şi se decide.
Președintele a mai spus că părinţii vor putea primi un ajutor pentru a sta cu copiii acasă. Dar dacă nu se închid total şcolile nu se poate lua o masură care să îi privească pe toţi, astfel că există un grup care lucrează la o strategie în acest sens. Pentru o perioadă limitată, învățământul online poate să ţină locul învăţământului din clasă. Aceste încadrări se actualizează permanent şi se pornește de la premisa că în orice localitate se va reajunge la normalitate într-un interval rezonabil de timp.
”Preşedintele României, Klaus Iohannis, a avut miercuri, 5 august, la Palatul Cotroceni, o şedinţă pe tema educaţiei cu Prim-ministrul României, Ludovic Orban, Viceprim-ministrul Raluca Turcan, Ministrul Educaţiei şi Cercetării, Monica Anisie”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.
La şedinţă urme au participat miniştrii Finanţelor Publice, Florin Cîţu, Afacerilor Interne, Marcel Vela, Justiţiei, Cătălin Predoiu, Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ion Ştefan, Fondurilor Europene, Marcel Boloş, Sănătăţii, Nelu Tătaru. De asemenea, vor mai fi prezenţi şi ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru, şi Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Raed Arafat.