România trece la starea de alertă, începând cu data de 15 mai pentru că 14 mai este ultima zi de stare de urgență, a anunțat președintele Klaus Iohannis.
Măsurile de relaxare vor fi luate însă pas cu pas, la două săptămâni, pentru ca autoritățile să aibă timp să analizeze efectele. Măsurile depind de modul în care cetățenii vor respecta regulile de distanțare socială și de modul în care va evolua epidemia COVID-19.
Ordonanțele militare nu vor mai fi în vigoare, se vor deschide cabinetele stomatologice, saloanele de cosmetică și muzeele. Vom putea circula în interiorul localităților fără să declarăm motivul și vom avea voie să facem sport individual.
Cât despre ieșirea din localitate după 15 mai, ministrul de Interne spune că am putea pleca și pentru drumeții.
Klaus Iohannis, președintele României a declarat luni: „În primul rând, după 15 mai putem, în principiu, să ne mișcăm în interiorul localității unde avem treabă, dar este clar: nu e bine să exagerăm. Deplasările să se facă atunci când sunt necesare, dar nu va mai fi nevoie să declarăm în prealabil unde mergem”.
Va fi posibil pentru că starea de urgență va fi înlocuită de starea de alertă, a explicat președintele Klaus Iohannis. Însă nu va fi la fel de simplu să ieșim din localități: „Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Însă și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate, de exemplu, în interes de serviciu, pentru probleme medicale. Este posibil să se iasă, de exemplu, pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afară localității sau altele”.
Marcel Vela, ministru de Interne, a precizat la rândul său: „Pot ieși din localitate să meargă să facă drumeții, sporturi individuale, să meargă să facă agricultură, acțiuni economice, în vizită. Pot să facă orice lucru care este logic și necesar și util”.
Vom ieși din case, însă regulile de distanțare sociale rămân valabile. Președintele a spus că nu putem să stăm în grupuri mai mari de trei persoane, iar în spațiile publice închise, cum ar fi în autobuz sau în metrou, trebuie să purtăm mască.
Începând cu data de 15 mai, se vor deschide cabinetele de stomatologie și saloanele de înfrumusețare, dar cu reguli stricte.
Clienții nu vor mai aștepta în interior și trebuie să păstreze doi metri distanță unul față de celălalt. La intrare le va fi măsurată temperatura și vor primi obigatoriu măști și mănuși de la reprezentanții salonului.
Marcel Vela a mai precizat că „personalul trebuie să poarte în permanență mănuși și mască, intrumentarul și suprafața de lucru se dezinfectează după fiecare client, măștile de protecție se schimbă la cel mult patru ore, mănușile de dezinfectează după fiecare client, suprafața salonului se dezinfectează din două în două ore”.
Ministrul de Interne spune că și parcurile vor fi deschise, iar oamenii vor avea voie să facă sport individual. Vești bune vin și pentru sportivii de performanță, potrivit președintelui: „Sportivii de performanță vor putea, în condiții foarte speciale, care vor fi detaliate de specialiști, să înceapă cantonamentele, dar nu vor începe competițiile sportive decât după o perioadă suficient de lungă de pregătire – deci, pentru, atenție, sportivii de performanță. Bazele sportive nu se redeschid pentru amatori”.
Președintele nu a dat lămuriri despre hoteluri. Ministrul de Interne spune că și acum oamenii pot să meargă în interes profesional să se cazeze în hoteluri și pensiuni. În ceea ce privește călătoriile făcute în scop turistic, încă nu a fost luată o decizie.
Este posibil ca firmele să fie obligate să alterneze programul angajaților, astfel încât să fie evitată aglomerația de pe străzi și din mijloacele de transport în comun.
Când va expira starea de urgență și vom intră în starea de alertă, deciziile vor fi luate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență, nu de ministrul de Interne, care în starea de urgență coordonează activitatea. Efectectele ordonanțelor militare vor expira, iar în timpul stării de alertă nu se vor mai putea emite aceste ordonanțe militare.