Președintele Klaus Iohannis a anunțat, luni, la Palatul Cotroceni, după o nouă ședință privind măsurile de gestionare a epidemiei COVID-19, că s-a luat decizia ca unitățile de învățământ să nu fie deschise până în toamnă. Elevii vor învăța online, iar anul școlar va fi finalizat pe baza notelor obținute până acum. Examenele finale vor fi susținute de elevi, respectându-se normele de distanțare socială.
”În momentul de față, activitatea fizică la școli, la universități, la grădinițe este suspendată pe durata stării de urgență. Și am evaluat cum putem să continuăm, având în vedere că pe 12 iunie anul școlar, în mod normal, se termină. Trebuie să fim foarte conștienți de faptul că epidemia nu s-a terminat. Aud de la mulți că este cazul să ne relaxăm, că vremea este frumoasă și că epidemia oricum va dispărea. Dragii mei, din păcate, nu este așa! Am avut, ați văzut în statisticile de ieri, peste 400 de noi cazuri de persoane infectate. Avem astăzi peste 300. Deci, nu putem să vorbim în niciun fel despre o relaxare sau despre o încetinire, din păcate, a acestei epidemii. Pe de altă parte, trebuie să ținem cont de câteva lucruri destul de simple. Faptul că elevii s-ar duce la școală ar implica, din punctul nostru de vedere – și toți care am fost la discuție au fost de acord -, două riscuri mari”, a declarat președintele. El a atras atenția că există riscul major ca elevii să ducă boala la școală și există un risc semnificativ să ducă boala de la școală acasă. Astfel, sunt două riscuri majore. Șeful statului a menționat că sunt o serie de țări din Uniunea Europeană care nu mai doresc să redeschidă școlile, dar și țări unde situația este în evaluare. ”Avem un exemplu din Franța, unde într-o provincie s-a deschis experimental școala și experimentul nu a decurs foarte bine. După puține zile, zeci de elevi au fost testați pozitiv și mai mulți dascăli au ajuns, în doar câteva zile, la terapie intensivă. Deci, lucrurile nu sunt absolut deloc simple. În concluzie, s-a decis astăzi ca pentru majoritatea elevilor, în acest an școlar, grădinițele, școlile și universitățile să nu se mai redeschidă. Deci, nu se va întoarce elevul, studentul, fizic la cursuri”, a subliniat președintele României. În acest condiții, anul școlar se va termina pe 12 iunie. Până atunci vor continua formele de învățământ la distanță.
Evaluarea Națională, din 15 iunie. Bacalaureatul începe cu probe scrise
Ministrul Educației, Monica Anisie, a completat că deși școlile rămân închise și se va învăța în continuare la distanță, elevii din clasa a VIII-a, a XII-a, a XIII-a, anii de final de ciclu profesional și postliceal pot reveni în clase pe 2 iunie, pentru două săptămâni, pentru a face pregătire pentru examenele naționale. Evaluarea Națională începe în 15 iunie, iar Bacalaureatul – în 22 iunie. O noutate este că Bacalaureatul va începe cu probele scrise și abia după aceea se vor da probele orale.
Examenele se vor desfășura cu cel mult 10 elevi în clasă, în condiții de respectare a distanțării, a mai spus ministrul. Pentru elevii cu probleme de sănătate sau care au acasă persoane cu risc de îmbolnăvire, prezența la școală va fi optională, iar decizia va aparține părinților. În această situație, pregătirea elevilor se va face în sistem online. Examenele naționale se vor susține în baza unei programe deja publicate de Ministerul Educației, care va conține doar materia predată în primul semestru al acestui an școlar. Materia care nu a fost predată anul acesta va fi recuperată în următorul an școlar.