Peste 60% dintre femeile care au născut natural sau se află la menopauză, sunt afectate de incontinența urinară, care apare chiar și în timpul activităților sau eforturilor fizice normale. Subiectul “pierderi de urină involuntare”, este însă, unul tabu, pentru cele mai multe dintre persoanele afectate, susține dr. Erghin Hagicalil, specialist în obstretică ginecologie la Centrul Medical Romar.
“Pacientele se jenează să discute despre această problemă, preferând să poarte tampoane speciale decât să meargă la o consultație. Nu conștientizează faptul că întârzierea tratamentelor nu face decât să agraveze afecțiunea. Acesta este motivul pentru care aproximativ 80% din cazuri se prezintă la medic târziu.
Atunci, procedurile minim invazive, precum intervenția cu laser, urokinetoterapia sau terpia PRP nu mai pot fi atât de eficiente”, a declarat Dr. Hagicalil, adăugând că problema are un impact major asupra calităţii vieţii femeii, iar netratată o perioadă îndelungată, poate genera apariţia depresiei.
Potrivit specialistului, afecțiunea se prezintă, în general, sub mai multe forme:
– Incontinența urinară de efort, care provoacă pierderi involuntare de urină, în timpul activităților fizice, sau în episoadele de tuse ori strănut.
– Incontinența urinară pe fond neurologic, care se caracterizează prin apariția unei nevoi puternice și bruște de a urina în acel moment.
– Incontinența urinară spontană, prin preaplin, care apare și în lipsa efortului fizic sau indusă neurologic;
“Laxitatea și uscăciunea vaginală apar la menopauză, în urma procesului natural de scădere a tonusului musculaturii vaginale sau din cauze precum fibromatoza uterină, obezitatea ori nașterea pe cale naturală”, explică medicul.
Rejuvenarea vaginală cu laser
O soluție de tratament propusa de specialisti este rejuvenarea vaginală cu laser. Aceasta se realizează cu un aparat special care emite unda laser sub forma unor raze de energie, care pătrund în țesuturile zonei genitale, îmbunătățind calitatea mucoasei și pielii, prin stimularea procesului de sinteză de colagen, elastină și prin creșterea vascularizației.
“Țesuturile tratate vor fi mai ferme, mai elastice, mai rezistente, având ca efect ameliorarea incontinenței urinare de efort, precum și un rol pozitiv în cazurile de infectii vaginale cronice, candidoze, E.Coli, etc. În plus față de aceste efecte, îngustarea canalului și creșterea tonusului peretelui vaginal, au ca efect, o creștere a satisfacției sexuale atât pentru pacientă cât și pentru partener”, a mai spus Dr. Erghin Hagicalil.
Rejuvenarea cu PRP – terapia care folosește resursele de regenerare ale organismului
Terapia vampir PRP (Platelet Rich Plasma) este o procedură revoluționară cu aplicații în ginecologie, sexologie, urologie, ortopedie, medicină estetică și trichologie.
Terapia PRP, cunoscută și sub denumirile de Terapie Vampir sau Plasma Lift, folosește plasma pacientului, obținută prin recoltarea de sânge, care este prelucrat în eprubete speciale. Injecția este, în fapt, o porție concentrată de plasmă proprie, care conține o cantitate mare de factori de creștere care stimulează procesele natrale de regenerare-întinerire și reparare a țesuturilor.
Tratamentul este nedureros, non-alergic și fără efecte secundare, deoarece folosește și reintroduce plasma aceleiași persoane.
Metoda cu PRP vaginal ajută la producerea de colagen și elastină, crescând fermitatea peretelui în zona rupturii de perineu, în care se injectează această plasmă. Această terapie întărește mușchiul care închide orificiul uretrei și duce la dispariția incontinenței urinare.
Efectul apare după 2-3 ședinte și durează între 36 și 48 luni.
Rezultatul vizibil este refacerea texturii și elasticității zonei tratate, iar, în cazul intervențiilor pentru incontinență, diminuarea sau chiar anularea problemelor care apar după nașteri, în menopauză sau datorită procesului de îmbătrânire, precum reducerea elasticitatii, troficității, uscăciunea vaginală, durerile la contact sexual, incontinența urinară, infecțiile urinare repetate și disfuncțiile sexuale.
Tratamentul cu plasmă proprie în sfera genitală are un excepțional potențial de regenerare sexuală și la bărbați.